Play ponuda

POGLEDAJTE VIDEO / Rusi izveli odmazdu zbog dolaska Leoparda 2 u Ukrajinu: Raznijeli tenk na 5000 metara udaljenosti

Image
Foto: Profimedia/Twitter screenshot

Njemačka je poslala 18 tenkova koje se smatra ponajboljima u zapadnom arsenalu

29.3.2023.
11:49
Profimedia/Twitter screenshot
Play ponuda

Osamnaest tenkova Leopard 2, koje je Njemačka obećala Kijevu, stiglo je u ponedjeljak u Ukrajinu.

Njemačka je u siječnju pristala poslati tenkove, koje se smatra ponajboljima u zapadnom arsenalu, prevladavši dvojbe u pogledu slanja teškog naoružanja Kijevu koji smatra da je ono ključno za pobjedu na Rusijom, no Moskva to smatra opasnom provokacijom.

Image
'BACIT ĆEMO ATOMSKU BOMBU' /

Što to Rusi rade s prastarim tenkovima T-55? Stručnjak: 'Ovo je najjezivija poruka NATO-u i svijetu. Armagedon!'

Image
'BACIT ĆEMO ATOMSKU BOMBU' /

Što to Rusi rade s prastarim tenkovima T-55? Stručnjak: 'Ovo je najjezivija poruka NATO-u i svijetu. Armagedon!'

Osim 18 tenkova, u Ukrajinu je stiglo 40 njemačkih borbenih vozila pješaštva Marder i dva oklopna vozila za izvlačenje. Njemačka vojska uvježbavala je ukrajinsku tenkovsku posadu i vojnike za Marder vozila nekoliko tjedana na poligonima u Muensteru i Bergenu na sjeveru Njemačke.

Donirao i Portugal

Osim njemačkih vozila, u Ukrajinu su stigla i tri tenka Leopard koje je donirao Portugal.

Nakon svega nije trebalo dugo čekati ruski odgovor. Naime, osvanula je snimka iz tenka T-90M koji Rusi sve više ubacuju u borbe u Donbasu i to trenutak kada su ispalili iz tenkovske cijevi protuoklopnu raketu 9M119 Svir/Refleks M, poznatiju kao Invar, prema ukrajinskom tenku koji se nalazio na udaljenosti od 5060 metara, prenosi Kurir.

Raketa je pogodila direktno u cilj, a time su Rusi poslali poruku onima koji su tvrdili da će tenkovi Leopard 2 u Ukrajini biti neuništivi i neuhvatljivi za ruske tenkove.

Od samog početka napada na Ukrajinu ruska vojska je koristila osim moderniziranih T-72 i T-80 i tenk T-90. O kvaliteti ovog tenka se vode rasprave, a zanimljivo je da se komponente iz tog tenka ugrađuju i na modernizirane tenkove T-72B3M koji su poznati i kao obrazac 2022.

Play ponuda
Play ponuda