OGLAS

'JEFTINA LJEPOTA MOŽE BITI SKUPA' / Buja tržište filera i botoksa. Potraga istražila ilegalne ordinacije: 'Dočekuje vas netko koga prvi put vidite...'

Biopolimer u estetskoj medicini izaziva ozbiljne kontroverze

22.10.2022.
20:05
VOYO logo

Ina danas šminkom prikriva grešku koju je, kaže, napravila prije tri godine kada je otišla korigirati usne. Bila je u ordinaciji kod liječnika.

"Mogu ti staviti malo trajniji filer da ti drži malo dulje, jer filer je filer a silikon su ostale mase i na to nikad ne bi pristala", kaže Ina Barić Požnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada, tvrdi, u usnicama sigurno ima nešto što, pokazale je, magnetska rezonanca nije prirodno. Silikon nije htjela ni Matea. I ona je svojevremeno bila kod istog liječnika, ali u kozmetičkom salonu. Nakon dvije godine otišla je na kontrolu.

"Pitali su me da li znam što mi je doktor aplicirao i ja sam rekla da ne znam da nemam nikakvu knjižicu. Kontaktirala sam svog 'najdoktora' i rekao mi je da to nisu informacije za društvene mreže nego mi se javio privatno i rekao da se radi o biopolimeru", kaže Matea Rogić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biopolimer u estetskoj medicini izaziva ozbiljne kontroverze. U većini zemalja je zabranjen i moguće ga je izvaditi tek kirurškim putem. Kontaktirali smo liječnika koji kaže da je sve zahvate obavljao isključivo prema pravilima struke. Obje djevojke podnijele su kaznenu prijavu državnom odvjetništvu.

"U tijeku su zakonom propisane radnje radi donošenja državnoodvjetničke odluke po zaprimljenim kaznenim prijavama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pandorina kutija štancanja /

Na crno križaju pse i prodaju ih preko oglasnika! Potraga skrivenom kamerom snimila ilegalno leglo

Image
pandorina kutija štancanja /

Na crno križaju pse i prodaju ih preko oglasnika! Potraga skrivenom kamerom snimila ilegalno leglo

Matea je sa svojom prijateljicom pokrenula i grupu na društvenim mrežama kako bi informirale djevojke o estetskim zahvatima i upozorile ih da paze u što se upuštaju. Ne žive u Hrvatskoj, ali prenose iskustva djevojaka koje im se stalno javljaju. Crno tržište, kažu, buja.

"Nailazi se na jako puno profila po Instagramu koji nude filere po povoljnim cijenama , najčešće su to neki saloni koji su u našim susjednim državama i imaju datume kad dolaze u Hrvatsku i žene vide cijenu i vide da je ta cijena duplo jeftinija nego kod nas i to ih privuče", kaže Matea Medač, administratorica grupe na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A može izgledati svakako.

"Uglavnom idete u neke apartmane, to je obično soba i kuhinja, dočekuje vas netko koga prvi put vidite, vi njemu govorite što ćete raditi i onda idete u sobu koja ima masažni stol. Ne dobivate naljepnicu koji filer vam je aplicirao, ne znate niti tko je to, to je osoba koju ste prvi put vidjeli i ne znate ni je li liječnik ili nije", kaže Medač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do nekih smo pokušali doći. Jedan estetik centar iz Novog Sada odgovorio nam je u srijedu ovako:

"Od sutra smo u Zagrebu do ponedjeljka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saznali smo da dolazi liječnica. Da ima slobodan termin danas u 19 sati i dobili adresu na kojoj se nalazi kozmetički salon. Cijena mililitra filera - 1600 kuna. Gotovo duplo jeftinije od cijene koju drže poliklinike. Druga je bila izvjesna liječnica iz Rusije koja isto dolazi u Zagreb.

"Bit ćemo u Zagrebu od 16.- 19. studenog. Za koju ste proceduru zainteresirani?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od njih smo dobili cjenik na hrvatskom. Cijena filera za usne kod nje je nešto viša. Oko 2200 kuna. No, ne možemo dobiti adresu gdje će zahvat biti obavljen.

"Adresu komuniciramo dan prije zahvata."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na kraju zovemo jednu očnu polikliniku u Zagrebu.

"Doktor radi ponedjeljkom, utorkom i subotom", govore nam, a potom dodaju i da dolazi medicinska sestra koja je kod njih svaki tjedan, ali u drugim terminima. Kod nje je pak, kažu nam, cijena 1800 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja je cijena? 2920 kuna. Ali ja sam čula da dolazi i jedna medicinska sestra.

Doktor Nikola Milojević, objašnjava nam kako i kod njega sve češće dolaze djevojke koje priznaju da su estetske zahvate radile na crno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sami kažu sram me reći ali otišla sam u stan nije bila klinika, koliko je povoljnije da nešto košta 1000 1200 kuna za botoks, toliko mene košta da kupim, a gdje je najam, sestre oni naplaćuju ispod toga. to nije moguće, znači da dolaze iz nekog čudnog izvora i nešto nije dobro po srijedi", kaže Nikola Milojević, liječnik estetske medicine.

Prije dva tjedna Državni inspektorat je u suradnji s policijom ulovio Ruskinju koja je u jednom zagrebačkom apartmanu ženama pumpala usne i obraze. Nije imala dozvolu za rad, nije bila prijavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj čovjek ne može objasniti zašto je to napravio, ali je neobjašnjivo i zašto mu je pacijent otišao. Nije ga nitko nagovorio. Dobio je instagram poruku u nadi da će uštedjeti novac", govori Mladen Duduković, estetski kirurg.

A zakon je, kažu jasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svakom slučaju mora raditi liječnik u ordinaciji ili u medicinskoj ustanovi", kaže Duduković.

Jer bilo koji estetski zahvat krije opasnosti. Osobito ako osoba nije u stručnim rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod botoksa može doći do anafilaktičkog šoka", objašnjava Milojević.

"Može se filerima izazvati sljepoća. Ali svatko tko je educiran to zna", dodaje Duduković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u nekontroliranim uvjetima to je i zabranjeno raditi jer jeftina ljepota na kraju može biti skupa.

Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Prevarantice
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Pakao pod morem
default_cta
U klinču
Tjelesna straža
Korgi
Megadance
Maša i medvjed
default_cta
Ljubavna zamka
John wick 2
VOYO logo