Sezona je piva i pivopija. Mnogobrojne domaće i inozemne pivovare slave ovih dana pjenušavi napitak na sajmovima i festivalima. Pivo teče u potocima, pivovije su "na svome"..., bar do sljedećega jutra, kada bistre glave, lakim korakom i s voljom treba krenuti za svakodnevnim obvezama. To nije uvijek lako, jer nakon pivskih terevenki zna itekako boljeti glava, a noge su teške poput olova. No, glavu gore, pivopije! Rješenje se možda krije u - belgijskom načinu točenja piva!
"Važno je pivo natočiti tako da na vrhu čaše ima 'tri prsta' pjene", objašnjava Ivana Bozanić iz marketinga Zagrebačke pivovare. Pjenu koja nadvisuje ili prelazi rub čaše, treba obvezno odstaniti jer je puna ugljičnog dioksida koji je suvišan i izaziva žgaravicu, podrigivanje i glavobolju. Pivo bez te suvišne pjene probavljivije je i lakše se pije. Ovako se, kaže gospođa Bozanić, mogu točiti sva piva, bez obzira radi li se o lageru ili sortnim pivima.
No, to nije sve! Prije no što pivo poteče, čaša mora biti propisno oprana i ohlađena! Pivske čaše se peru na poseban, pivarski nacin. Prvo se u jednom lavabou čiste posebnim pivarskim četkama i deterdžentom, a zatim se u drugom peru u hladnoj vodi. Ukoliko se čaša propisno ne opere, nastavlja naša sugovornica, čestice pjene hvataju se na masnoću, a to utječe na okus i probavljivost.
Utočite li pak pivo u toplu ili nedovoljnu hladnu čašu, ono će se previše pjeniti, i eto vam opet glavobolje izazvane ugljičnim dioksidom. Pri samom točenju, pipničar(ka) ne smije držalom aparata dodirivati čašu, a marku piva označenu na njoj treba okrenuti prema konzumentu.
Važan je također i oblik čaše koji mora biti prilagođen vrsti piva. Pijete li "lager" pivo, koje se pije brzo i ima manji postotak alkohola, ono se toči u kruškoliku čašu bez dugačke nogice. Kako se brzo pije, ono se ne stigne ugrijati kada stjenku čaše obuhvatimo rukom. Nasuprot tome, posebna, sortna piva toče se u čaše tipa kaleža, s duljom nogicom. Ona su, naime, jača, polako se pijuckaju jer sadrže veći postotak alkohola, a dulja nogica omogućuje da ne zagrijavamo pivo držeći rukom stijenku čaše.