Pasterizirana jaja

Proizvodit će se jaja sa stopostotnim jamstvom da nisu zaražena salmonelom, te više neće biti potrebno cijepiti kokoši nesilice

2.8.2000.
16:37
VOYO logo

Znanstvenici su postigli veliki napredak načinivši prvo jaje 100 posto sigurno od salmonele. Radi se o znanstvenom procesu koji pasterizira jaje bez kuhanja. Po svemu sudeći, jaja će se u dućanima pojaviti do početka sljedeće godine.

Na ovaj potez britansku industriju jaja je prisilila izjava ministrice zdravstva Edwine Currie da je većina britanskih proizvoda zražena salmonelom. To je bilo 1980-ih. Danas se kokoši nesilice cijepe protiv bolesti. Crveni žig na jajima jamči da su zdrava. Međutim, iako se broj oboljelih od salmonele smanjio, još uvijek predstavlja ozbiljan problem. Stoga Ministrastvo zdravstva upozorava pučanstvo da ne upotrebljava jaja iz nepoznatih izvora, dakle, bez žiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, pasterizirana jaja u tehnološkom odjelu trgovačke tvrtke Sainsbury učinit će cijepljenje nepotrebnim. O postupku pasterizacije se ne želi govoriti, jer je komercijalna tajna. Jedino što se zna jest da se jaja stavljaju u posebnu pećnicu. Pasterizirano jaje se po okusu i mirisu ne razlikuje od običnog, jedino što je za nijansu bljeđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc rewind
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo