Play ponuda

Otac interneta upozorio ISP-ove na važnost neutralnosti mreže

shimmer fallback
17.3.2011.
13:50
Play ponuda

Sir Tim smatra da bi načelo neutralnosti mreže trebalo uključiti u upravljanje internetom.

Kako piše Guardian, Berners-Lee je sudjelovao na okruglom stolu u Westminsteru koji je sazvao britanski ministar komunikacija Ed Vaizey.

Na sastanku su sudjelovali Facebook, Skype, BBC, Yahoo te Berners-Lee s jedne, a ISP-ovi s druge strane. Jim Killock iz Open Rights Group, organizacije koja je zastupala interese potrošača na ovom sastanku, rekao je na kraju da je bio zabrinut zbog smjera prema kojem se vodila rasprava jer je postalo jasno da regulatori i vlade ne žele intervenirati. No, industrijski sektor i dalje ne razmišlja o uvođenju nekog oblika smislene samoregulacije.

U Engleskoj ISP-ovi godinama pokušavaju naplatiti BBC-u ili korisnicima velike količine bandwitha za gledanje televizije ili slušanje radija preko servisa iPlayer.

Sada se pak govori o uvođenju "dvoslojne" veze, gdje su neki servisi sporiji od drugih.

Skype je rekao da takvo stanje danas postoji u mobilnim uslugama u Velikoj Britaniji jer mobilni operateri krše načelo neutralnosti mreže budući da se boje da će to utjecati na njihove prihode od glasovnih poziva. Sir Tim je istaknuo da bi svaki korisnik trebao biti u mogućnosti pristupati svakom servisu, a svaki servis bi trebao biti u mogućnosti pristupiti svakom korisniku. On je rekao da je Web narastao tako brzo upravo zato što smo imali dva neovisna tržišta; jedan za povezivanje, a drugi za sadržaj i aplikacije.

Ministar Vaizey je na kraju rekao da je sastanak bio "koristan i produktivan" i da je "važno razgovarati o tome kako osigurati da internet ostane otvoreno, inovativno i konkurentno mjesto."

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) također je u veljači ove godine započela javne konzultacije pod nazivom "Internet i neutralnost mreže" čime želi u otvorenoj diskusiji razmjeniti mišljenja i stavove o bitnim pitanjima mrežne neutralnosti koji će u konačnici omogućiti donošenje nacionalne strategije regulacije mrežne neutralnosti.

Prethodni članci: arti-201010220290006 arti-201101200296006 arti-201012220549006

Play ponuda
Play ponuda