Da je uzgoj gusaka isplativ i da ima odličnu perspektivu, već su odavno prepoznali Mađari, Slovaci i Česi, danas najveći izvoznici gusjeg mesa, jetre i perja u regiji, piše Glas Slavonije.
No, pokazatelji govore da su u hrvatskom peradarstvu guske zastupljene sa samo tri posto. Gusju mast se nekad moglo naći u gotovo svakom kućanstvu u slavonskim selima jer je bila vrlo cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava u suzbijanju kašlja, bronhitisa, astme, upale pluća... A sada je, bar na području županjske Posavine, gotovo nema ni za lijek! Samo još rijetki imaju nekoliko gusaka za osobne potrebe, nema organiziranog otkupa, ali ni poticaja na uzgoj i proizvodnju.
Možda će slavonski OPG-i odlučiti iskoristiti idealne uvjete koje imaju za uzgoj i proizvodnju gusaka, pa shvate da ulaznica na europsko tržište ne mora biti samo kulen, kobasica i druge suhomesnate delicije. http://www.glas-slavonije.hr/219840/4/Za-kilogram-gusje-masti-treba-izdvojiti-250-kuna