Play ponuda

UDRUGA FRANAK: / Ove tri banke su najgore, prijavit ćemo ih i organizirati prosvjede

Image
Foto: Pixsell/Arhiva, Patrik Maček

Zbog niza nezakonitosti koje su banke, prema mišljenju Udruge Franak, napravile pri konverziji kredita u švicarcima i u sklopu aneksa ugovora, Franak će banke prijaviti te organizirati prosvjede.

3.12.2015.
14:55
Pixsell/Arhiva, Patrik Maček
Play ponuda

U nepoštivanju zakona pri konverziji kredita u švicarcima, prema nalazu Udruge Franak, prednjače Sberbank d.d. (SBER), Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) i Hypo-Alpe-Adria-Bank d.d. (HAAB).

Franak bankama zamjera to što iz aneksa nisu izbacile sporni dio koji se odnosi na odluku koja se još očekuje od Ustavnog suda, zatim uzimanje u obzir više kamatne stope te neuvažavanje nižih, manipuliranje kupovnim i prodajnim tečajem, uslijed čega se pojavljuje veća početna glavnica nego što je ona bila tada kada je kredit uplaćen.

Zatim je primjećeno i da se samovoljno i mimo zakona uvjetuje potpisivanje aneksa ugovora jednokratnom uplatom utvrđenog manjka, odbija provođenje konverzije dužnicima u otkaznim kreditima, uvjetuje prihvat konverzije odricanjem budućih prigovora dužnika na izračune koji su primijenjeni u konverziji te da u aneksima predviđaju dodatne instrumente osiguranja.

Revizije zakonski upitne

"Posebno se ukazuje na izričito ograđivanje revizora, koji su utvrđivali točnosti izračuna konverzije, od točnosti ulaznih podataka banaka u izračunima, zbog čega postoji osnovana sumnja da su banke u izračunima manipulirale kamatama, statusima klijenata i drugim podacima bitnim za točnost izračuna", stoji u priopćenju Udruge koja navodi da revizori nisu obavili svoj posao, a da banke nisu ispunile svoju zakonsku obvezu.

Udruga će pripremiti i predloške za pokretanje prekršajinih postupaka za najteže kršenje zakona.

Za sve povrede Zakona predviđene su kazne od 80 do 200 tisuća kuna po pojedinom ugovoru i prekršaju za banku te od 10 do 50 tisuća kuna za članove uprava banaka.

Iz udruge također navode kako će idući tjedan organizirati prosvjede kojima će ukazivati na uočene nezakonitosti.

Image
I KREDA PROZIVA GUVERNERA: /

Zakone provodi selektivno, štiti banke i ne traži propisane kazne

Image
I KREDA PROZIVA GUVERNERA: /

Zakone provodi selektivno, štiti banke i ne traži propisane kazne

Play ponuda
Play ponuda