Play ponuda

Ima samo 29 godina, a uspio je napraviti ono što većina Hrvata nikad neće

shimmer fallback

Bila su mu potrebna samo četiri dana i 10 kuna da ispuni životni san i osnuje vlastitu tvrtku.

26.6.2013.
11:17
Play ponuda

''U samo četiri dana i s temeljnim kapitalom od 10 kuna osnovao sam svoju prvu tvrtku za geodeziju, građevinu i upravljanje zgradama, te sam s vremenom zaposlio četiri radnika'', ispričao je za Slobodnu Dalmaciju svoj poslovni uspjeh 29-godišnji geodet iz Splita, koji je u listopadu pošle godine, čim je zakon to omogućio, osnovao jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću ili skraćeno j.d.o.o.

Legalizacije mu savršeno došle

''Odmah nakon završetka srednje škole zaposlio sam se u struci, prvo u manjoj, pa u velikoj firmi, gdje sam vodio poslove avionskih snimanja terena, snimanja velikih građevina, vodio prostorne podatke državnih tvrtki, kao što su HEP i HT. Onda je došla gospodarska kriza i geodezija je zamrla, dok u lipnju 2011. godine nije krenula legalizacija bespravno izgrađenih objekata.

Tada sam počeo razmišljati da se osamostalim i osnujem tvrtku. To je bio veliki rizik jer postoje uhodane geodetske tvrtke s dugogodišnjim iskustvom i stalnim klijentima. Također, iako imam puno iskustva kao geodet, državne tvrtke kao Hrvatske vode često navedu da njihovu natječaju ne može pristupiti firma koja već nije radila takav posao, a time upravo eliminiraju nove tvrtke.

Bilo je puno prepreka da realiziram svoj naum, a država je puno olakšala kad je uvela da se tvrtka može osnovati brzo i s temeljenim kapitalom od 10 kuna. Posebno s obzirom na to koliko su skupi geodetski instrumenti, svaki više od 25 tisuća kuna'', rekao je mladi poduzetnik, koji je uložio i u originalne softvere te najam prostora. Zaposlio je dva geodeta i dva studenta geodezije jer kaže da posla ima dovoljno, a ponekad i previše.

'Kad sam završio školu, poslodavac me nazvao 10 minuta nakon što sam se prijavio na zavodu'

''Kad sam prije mjesec dana na Zavodu za zapošljavanje tražio radnike, bilo je barem 300 nezaposlenih geodeta. A kad sam se ja zapošljavao nakon završene srednje geodetske škole 2003. godine, samo 10 minuta nakon što sam na Zavodu za zapošljavanje predao radnu knjižicu, dobio sam prvi poziv od poslodavca, odmah se našao s njime na razgovoru za posao i za tri dana počeo raditi'', rekao je.

Nastavlja da bi za osnivanje d.o.o.-a trebao 20 tisuća kuna položiti na račun, još pet-šest tisuća kuna platiti javnog bilježnika i razne takse, a ovako je za registraciju potrošio 800 kuna.

Play ponuda
Play ponuda