Play ponuda

Stize nam jeftina radna snaga

shimmer fallback

Hrvatska bi uskoro mogla sirom otvoriti vrata sezonskim radnicima iz BiH, koji sada, ponajvise u turistickim djelatnostima i gradevinarstvu, kruh zaraduju radeci na crno.

15.9.2014.
10:04
Play ponuda

Hrvatska bi u roku od mjesec s BiH trebala potpisati ugovor o sezonskom zaposljavanju radne snage u nasoj zemlji. Potpisivanjem ovakvog medudrzavnog ugovora ogroman broj radnika iz BiH, koji sada kod nas rade na crno, moci ce se poceti zaposljavati na regularan nacin.

Adnan Delic, direktor Agencije za rad i zaposljavanje BiH, potvrdio je za Nezavisne novine da je ugovor o sezonskom zaposljavanju bosanskih radinika u Hrvatskoj prosao proceduru Savjeta ministara BiH, nakon cega je uskladen s interesima Hrvatskog zavoda za zaposljavanje, koji, navodi list, na ovaj prijedlog nema nijednu primjedbu.

"Tekst ugovora izmedu nas i hrvatske strane ni u kojem smislu nije sporan, a sada se ocekuje da ce se on uskoro naci na dnevnom redu hrvatske vlade. Mi cemo ovih dana uputiti i jednu urgenciju prema njihovom resornom ministarstvu, kako bi ovo pitanje sto prije doslo na dnevni red, odnosno u roku od sljedecih mjesec dana", rekao je Delic.

Kad se potpise ugovor sa susjednom zemljom, hrvatski poslodavci koji zele zaposliti radnu snagu iz BiH ce se obratiti Agenciji za rad i zaposljavanje BiH. Ova agencija ce raspisati natjecaj i u roku od deset dana poslodavcu iz Hrvatske poslati popis ljudi zainteresiranih za odredeni posao.

Dozvole za samo 200 radnika

Iz Agencije za rad i zaposljavanje BiH su potvrdili da trenutna kvota za zaposljavanje radnika u Hrvatskoj iz zemalja koje nisu dio EU iznosi svega oko 200 radnika.

S obzirom na stanje na hrvatskom trzistu rada, nasi poslodavci ce u susjednoj zemlji u prvom redu traziti radnike za poslove u turizmu, ugostiteljstvu, a potom u poljoprivredi i gradevinarstvu.

Play ponuda
Play ponuda