Play ponuda

Slovenija štedišama Ljubljanske banke mora vratiti štednju

shimmer fallback
6.11.2012.
12:00
Play ponuda

Europski sud za ljudska prava presudio da je Republika Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Republike Slovenije, a da je Republika Srbija odgovorna za povrat te vrste štednje štedišama Invest banke izvan Republike Srbije.

Stoji to u presudi Europskog suda donesenoj u utorak u predmetu troje državljana BiH (Ališić, Sadžak i Šahdanović protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije) koji su pokrenuli postupak tražeći da se utvrdi odgovornost tuženih država za neisplatu tzv. stare devizne štednje u podružnici Ljubljanske banke Sarajevo i Invest banke Tuzla dugi niz godina, objavila je Vlada RH.

Povreda prava na mirno uživanje vlasništva

Europski sud je utvrdio da je Republika Slovenija odgovorna za povredu prava na mirno uživanje vlasništva i prava na učinkovito pravno sredstvo štedišama koje su svoju deviznu štednju položile u podružnice Ljubljanske banke izvan slovenskog teritorija. Republiku Srbiju odgovornom smatra za neisplatu devizne štednje položene u Invest banci izvan njenog teritorija.

Sud je također presudio kako propusti Slovenije i Srbije da tužitelje u tom predmetu, ali i sve druge osobe u istom pravnom položaju, uključe u povrat te štednje predstavljaju sustavni problem. Stoga obje države trebaju u roku od šest mjeseci od presude omogućiti podnositeljima i svima drugim štedišama u istom položaju isplatu stare devizne štednje pod istim uvjetima kao što je omogućeno onima koji su imali staru deviznu štednju u podružnicama slovenskih banaka u Sloveniji, odnosno srpskim državljanima koji su imali štednju u poslovnicama srpskih banaka na području Srbije.

Play ponuda
Play ponuda