Iduće godine, kad grupe od 50-ak učenika, studenata ili turista željnih netaknute prirode i domaće hrane dođu u Brežane 16, dočekat će ih Turističko-edukacijski centar Brežani.
Pilot-projekt seoskog turizma na OPG-u Tomislava Marinkovića zaživjet će zahvaljujući članovima gospodarstva, ali i 100.000 kuna gradske potpore.
Domaći proizvodi i autohtone životinje
Od četiri projekta pristigla na natječaj, pobjednički je onaj obitelji koja se poljoprivredom bavi od povratka na ognjište, nakon Oluje.
Počeli su s jabukama, a sada uzgajaju i šljive, breskve, trešnje, grožđe, na 15 hektara. Tu je i 60-ak koza.
"Proizvodimo sir, sok, vino... premale su to količine za trgovačke lance, a nakupci ruše cijene toliko da smo na nuli! Zato ćemo povezati poljoprivredu i turizam, te ono što proizvodimo ponuditi ovdje", objašnjava Tomislav Marinković.
Brat mu Marin dodaje da će centar, u prvoj fazi, imati jedinstvenu poučnu stazu s autohtonim životinjama iz svih dijelova Hrvatske.
Širenje ponude uz potporu sumještana
"Gosti će moći obići imanje, vidjeti i druge životinje ili kako se radi sok, kušati domaće proizvode", navodi Marin. U drugoj fazi sudjelovat će i ostali mještani i osigurati da gosti tamo mogu prespavati, pa otići na izlete ili uživati u Brežanima.
"I drugdje je lijepa priroda, ali kod nas je mnogo mladih ljudi spremnih sudjelovati u ovom projektu, i to treba iskoristiti, pa stvoriti poznatu agroturističku destinaciju", zaključuje Marin.
Vezani članci:
arti-201105030677006 arti-201104110673006