Postoji li opasnost od recikliranog mlijeka?
U srpskim, slovenskim, ali i talijanskim medijima povremeno se pojavljuju napisi o tome da se staro mlijeko prerađuje i ponovno vraća na tržište!
U srpskim medijima ovih se dana pojavio napis kako se mlijeko kojem je istekao rok trajanja zagrijava na 190 stupnjeva, ponovno prerađuje i vraća na tržište u regiji. Vijest je to koja se pojavila istovremeno s nestašicom mlijeka u Srbiji, ali i šokirala tamošnju javnost.
Mjerodavni u toj nama susjednoj zemlji tvrde da recikliranog mlijeka ondje nema jer ne postoji linija za pasterizaciju na temperaturi od 190 Celzijevih stupnjeva. Dodatnu zabunu među kupce unijeli su i napisi da brojevi na dnu tetrapaka ukazuju na to koliko je puta mlijeko reciklirano. Iz tamošnje veterinarske inspekcije je pak objašnjeno da oni služe za identifikaciju pakiranja u tijeku proizvodnje ambalažnog materijala.
Čobanković: Takva prerada ne postoji
I u Hrvatskoj kažu da mogućnost recikliranja mlijeka ne postoji. Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, kazao je da se sličan neistinit napis pojavio i u Sloveniji uoči ove turističke sezone, ali da je ista priča prošle godine prestrašila i Talijane.
Da suvremena prerađivačka industrija mlijeka ne poznaje mogućnost vraćanja starog mlijeka u ponovnu preradu tvrdi potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Za
Prema nekim tumačenjima, pojava napisa o recikliranom mlijeku mogla bi biti posljedica borbe konkurenata za povoljniju poziciju na tržištu.
arti-201107100293006 arti-201107140176006