Postoji li opasnost od recikliranog mlijeka?

U srpskim, slovenskim, ali i talijanskim medijima povremeno se pojavljuju napisi o tome da se staro mlijeko prerađuje i ponovno vraća na tržište!

10.8.2011.
12:25
VOYO logo

U srpskim medijima ovih se dana pojavio napis kako se mlijeko kojem je istekao rok trajanja zagrijava na 190 stupnjeva, ponovno prerađuje i vraća na tržište u regiji. Vijest je to koja se pojavila istovremeno s nestašicom mlijeka u Srbiji, ali i šokirala tamošnju javnost.

Mjerodavni u toj nama susjednoj zemlji tvrde da recikliranog mlijeka ondje nema jer ne postoji linija za pasterizaciju na temperaturi od 190 Celzijevih stupnjeva. Dodatnu zabunu među kupce unijeli su i napisi da brojevi na dnu tetrapaka ukazuju na to koliko je puta mlijeko reciklirano. Iz tamošnje veterinarske inspekcije je pak objašnjeno da oni služe za identifikaciju pakiranja u tijeku proizvodnje ambalažnog materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čobanković: Takva prerada ne postoji

I u Hrvatskoj kažu da mogućnost recikliranja mlijeka ne postoji. Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, kazao je da se sličan neistinit napis pojavio i u Sloveniji uoči ove turističke sezone, ali da je ista priča prošle godine prestrašila i Talijane.

Da suvremena prerađivačka industrija mlijeka ne poznaje mogućnost vraćanja starog mlijeka u ponovnu preradu tvrdi potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Za Vjesnik je kazao kako se put mlijeka prati od mliječne farme do stola, što znači da nema mogućnosti da se staro mlijeko ponovo prerađuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nekim tumačenjima, pojava napisa o recikliranom mlijeku mogla bi biti posljedica borbe konkurenata za povoljniju poziciju na tržištu.

Vezani članci:

arti-201107100293006 arti-201107140176006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo