Play ponuda

Počela bitka za sezonske poslove, evo koji su najzanimljiviji

shimmer fallback

Ove godine turistička kampanja, ali i sezona kreću ranije nego inače, pa tako i potraga za sezonskim poslovima.

14.1.2013.
12:10
Play ponuda

Jesu li građani već krenuli u potragu za poslom koji je raditi tijekom toplijih mjeseci, istražio je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 400 ispitanika.

Gotovo polovica ispitanika (46 posto) već se javlja na oglase za sezonske poslove. Kako kaže jedan od ispitanika, "najbolji se sezonski poslovi oglašavaju upravo sada", a drugi ističe kako je svoje radno mjesto već "rezervirao": "Već sam sve dogovorio i samo čekam datum za odlazak koji je krajem 4. mjeseca". Ispitanike najviše zanimaju poslovi spasioca, konobara, rad na brodu ili u poljoprivredi.

Prihvaća bilo kakav posao

"Dobrodošao je bilo kakav posao u kampu i na plaži, budući da sam spasioc, ali prihvaćam i sve ostale vrste sezonskih poslova", zaključuje jedan od ispitanika. Sezonski poslovi ne zanimaju 21 posto ispitanika, uglavnom zato jer traže posao u struci ili onaj koji će raditi tijekom cijele godine. "Imam ženu i dijete i ne mogu ih na tako dugo vrijeme napustiti", objašnjava jedan od sudionika ankete. Da za traženje sezonskog posla ima vremena, smatra 16 posto ispitanika. Neki od njih zasada samo prate oglase ili se usmeno raspituju o potencijalnim poslovima, ali još se ne javljaju na oglase. Drugi pak potrazi za sezonskim poslom namjeravaju aktivno pristupiti jedino ako ne pronađu posao koji mogu raditi na dulje vremensko razdoblje. Sezonski poslovi ne zanimaju 11 posto ispitanika, jer već imaju posao. Najmanje ispitanika, njih 6 posto, navodi neke druge razloge zašto ne žele sezonski posao.

Radnici se traže sve ranije

"Iz godine u godinu primjećujemo sve veći broj poslodavaca koji se uključuju u našu akciju 'Poslovi u turizmu' čiji je cilj povećanje mobilnosti na tržištu rada. Rezultati istraživanja su očekivani budući da je internet kao regrutacijski kanal postao primarno mjesto ponude i potražnje i pri sezonskom poslovima. Ujedno poslodavci prepoznaju potrebu za stručnim sezonskim osobljem pa ih svake godine traže sve ranije", komentirao je rezultate istraživanja voditelj prodaje i odnosa s klijentima MojPosao portala, Marko Oltean.

Play ponuda
Play ponuda