'DOSEGLI SMO SVOJEVRSNI PEAK' / Neke nekretnine bi mogle pojeftiniti! Investicijski analitičar otkrio je li sada dobro vrijeme za kupovinu

Image
Izvor: Sanjin Strukic/Sandra Simunovic/Pixsell

APN je omogućio prodavačima da budu 'tvrđi', ali ključno što država može je pobrinuti se da se poveća ponuda nizom mehanizama

7.3.2023.
8:36
Sanjin Strukic/Sandra Simunovic/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Investicijski analitičar Filip Vučagić za N1 je komentirao stanje na tržištu nekretnina u Hrvatskoj i ističe kako misli da smo dosegli i 'svojevrsni peak', ali i što misli da bi država mogla napraviti da kvadrat pojeftini. 

Na pitanje je li APN povećao cijene odgovara: "Mislim da možemo to govoriti, teško je to izolirano reći”, kazao je pa dodao da je APN doveo do toga da prodavači budu u komfornijoj poziciji što im je omogućavalo da budu malo tvrđi u pregovorima. Ključno je, smatra, da država poveća ponudu, ali i to je tek jedan od mehanizama.

Prostorno planiranje, lakše do dozvola...

“To se može kroz prostorno planiranje, da se omogući više gradnje, da se dozvole brže dosegnu. Ima raznih načina, ali to treba više gledati na način kao na olakšavanje određenih procesa, a primarno ponude”, kazao je Vučagić.

Je li jedno od rješenja stambenog pitanja da država gradi pa iznajmljuje stanove? “Puno je načina. Mislim da bi puno više značilo kad bi se ubrzao javni prijevoz, da određene lokacije iz grada budu dostupnije što bi ljudima iz malo udaljenijih područja omogućilo da se osjećaju puno bliže.”

Navodi da je jedno od rješenja i to da država gradi stanove, no smatra da je bolja opcija da se država oslanja na neke načelne, efikasnije mjere nego da sama investira u taj proces. Dodaje da neke mjere nisu politički popularne, poput poreza na nekretnine. Ipak, navodi da nema jednog rješenja ili jedne mjere da se smire cijene. “To moraju biti sustavne i kontinuirane mjere, a ne da se gasi požar, nešto što ima dugoročnu viziju i smjer i što treba koordinirati sa stručnjacima”, istaknuo je.

Image
SKUPI KVADRATI /

Otkriven ključni razlog zbog kojeg su cijene nekretnina u Zagrebu odletjele u nebo: 'Mladi sve češće stanove kupuju na ovim lokacijama'

Image
SKUPI KVADRATI /

Otkriven ključni razlog zbog kojeg su cijene nekretnina u Zagrebu odletjele u nebo: 'Mladi sve češće stanove kupuju na ovim lokacijama'

Porez na nekretnine

Osvrnuo se i na porez na nekretnine te pojasnio kako bi takav porez mogao utjecati na cijene nekretnina.

“Mogu razumjeti da je to politički teška odluka, što je razumno u smislu podizanja poreza, ali mislim da je nerazumno u smislu razloga i pozadine zašto taj porez. Vjerujem da bi takav porez primorao vlasnike nekih nekretnina da se malo pokrenu u smislu aktivacije što bi oslobodilo te nekretnine na tržištu u prodaju ili najam. To bi dovelo do povećanja ponude. Čim imate veću ponudu, a istu potražnju, onda se cijene mogu korigirati prema dolje”, objasnio je Vučagić.

Vrhunac ciklusa

Komentirao je i je li sada dobro vrijeme za kupnju nekretnine. “Uvijek je dobro vrijeme za dobru priliku. Ne bih nikada rekao da nije dobro vrijeme za nešto. Sad smo na jednom peaku ciklusa.” Vučagić je naveo i što očekuje u budućnosti te je pojasnio koje bi nekretnine mogle zadržati cijenu, a kojima bi cijena mogla pasti.

“Ja se sad ne bih kladio na daljnji rast cijena. Ako bismo imali ekonomsku situaciju koja je teška i duga, tu bismo imali korekciju cijena nekretnina prema dolje, kao što smo svjedočili od 2012. do 2016.”, kazao je Vučagić pa nastavio:

Nema ispod 2000 eura

“Sada situacija ne izgleda tako nego relativno stabilno s nekakvim polaganim oporavkom što bi moglo dovesti do diferencijacije proizvoda što znači da dobri, kvalitetni stanovi, novogradnje koje su tražene i rijetke na tržištu, oni će zadržati svoju cijenu, možda nekima i raste, ali sekundarni market – koji su već u vlasništvu i korišteni su pa se prodaju, za te vrste nekretnina su malo pali volumeni i ne idu više tako ekspresno. Vjerujem da će prvo za takvim nekretninama i onima na slabijim lokacijama, slabije kvalitete, prvo pasti potražnja, manje će se zvati na te oglase, onda će krenuti korekcija cijena prema dolje.”

Može li se i u Zagrebu naći stan za 2000 eura po kvadratu? “Ono što ja smatram dobrim, ne.”

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču