Play ponuda

Najam državnih stanova je hit, pa ministrica postrožuje kriterije

shimmer fallback

Iznajmljivanje državnih stanova za 20 kuna po kvadratu s mogućnošću otkupa, apsolutni je hit. Za 78 zagrebačkih stanova stiglo je više od 400 zahtjeva.

26.5.2013.
16:08
Play ponuda

Prvih 28 ugovora je potpisano, od idućeg tjedna useljavaju prvi stanari. Ministrica Mrak Taritaš priznaje: iznenađeni su navalom zahtjeva pa moraju doraditi kriterije.

"Prvi kriterij je bio da su oni koji su predali zahtjev ispunili određene uvjete: da žive na području i da imaju neriješeno stambeno pitanje, dakle nekakav minimum standarda. Budući da je toliko zahtjeva tu ćemo morati malo doraditi kriterije jer su bili dosta liberalni. Sada ćemo morati napraviti rang listu svega toga s jasnim kriterijima kako bi svatko znao gdje se nalazi", kaže ministrica.

U 9. ili 10. mjesecu projekt najma stanova

Država svojih stanova za najam više nema, ali Mrak Taritaš najavljuje novi program za jesen, neku vrstu poticanog iznajmljivanja.

"Razmišljamo o njemu, slažemo ga, kombiniramo, u visokoj smo fazi finalizacije i negdje u 9. ili 10. mjesecu ćemo otvoriti projekt najma stanova i vidjeti način na koji će država biti suradnik našim građanima u najmu stanova na ovaj način kako je to u Sopnici Jelkovec", kaže Mrak Taritaš.

Više od 100 zahtjeva za kupnju POS + stanova

Kada je riječ o projektu POS+, ministrica priznaje da su išli u projekt sa skromnim sredstvima zbog loše gospodarske situacije u kojoj je kupnja nekretnine velika odluka. No, iz banaka su joj javili da je u prvih 10 dana pristiglo više od 100 zahtjeva za kupnju stanova po projektu POS +.

"Očekujem i nadam se da bismo negdje do sredine ljeta mogli reći da smo ova sredstva koja smo namijenili i potrošili i da možemo ići dalje. Kolege koji rade u APN-u kažu da telefoni stalno zvone i da je jako velik interes ljudi za ovaj projekt", kaže ministrica.

Za sve zahvate uvodi se jedna građevinska dozvola

Do 20. lipnja traje javna rasprava o trima novim zakonima iz prostornog uređenja i graditeljstva kojima se Mrak Taritaš nada uvesti red u prostor, smanjiti procedure i troškove i potaknuti investicije. "Lokacijska dozvola će biti potrebna samo za eksploatacijska polja, tamo gdje je predviđena fazna izgradnja i tamo gdje je postupak izvlaštenja. Za sve zahvate uvodi se jedna građevinska dozvola, od malih obiteljskih kuća do velikih zahvata s time da je dokumentacija za građevinsku dozvolu nešto manja i jednostavnija nego danas, a davanja investitor mora podmiriti osam dana prije početka gradnje. Time financijske troškove investitoru znatno smanjujemo", objašnjava Mrak Taritaš i napominje da će investitori imati i veću sigurnost.

"Jer on možda može doći u neke financijske neprilike prije nego uopće počne graditi. Ovako u trenutku kada počne graditi on ima složenu cijelu financijsku konstrukciju, a građevinska dozvola mu daje aposlutnu sigurnost da zna: Da, ja to mogu graditi", kaže ministrica.

Uvode rok za dovršavanje fasade i okoliša

Uvodimo red, a taj se red mora poštivati, kaže Mrak Taritaš pa će inspekcije biti strože, a sankcije oštre. "Kada netko gradi izvan područja namijenjenog za gradnju, građevinska inspekcija izlazi van i u roku od 7 dana ruši zgradu bez prevelikih pitanja i dokazivanja tko i zašto".

Novost je i rok u kojem se od dobivanja građevinske dozvole treba dovršiti fasada i vanjski okoliš. "Vidjeli ste kada putujete Hrvatskom da imate poludovršene, a useljene zgrade bez fasade, bez okoliša. Ono što će biti naš interes jest da se dovrši pročelje, uredi okoliš, a tek onda će se unutra radovi moći nastavljati", poručila je ministrica.

Play ponuda
Play ponuda