Play ponuda

MOL: / Dragi Hrvati mi Ini želimo samo dobro

shimmer fallback
11.12.2010.
19:32
Play ponuda

Večernji list piše kako su se u petak, nakon priopćenja Vlade, po kojem je spremna mijenjati i zakonska rješenja kako bi zaštitila interese države u Ini, na nekoliko adresa održali sastanci između predstavnika mirovinskih fondova, rovinjskog Adrisa te Vlade i Hanfe. Iz priopćenja koje je objavljeno na internetskim stranicama ministarstva gospodarstva očito je da Vlada MOL-ovo preuzimanje Ine smatra neprijateljskim, piše Večernjak.

Na tim je sastancima potvrđeno kako su i Adris grupa i mirovinski fondovi malim dioničarima Ine spremni ponuditi više od 2800 kuna koje je ponudio MOL. Uz to, Večernjak piše kako Adris nije zainteresiran za tek nekoliko posto dionica Ine, nego njihovi interesi idu u smjeru preuzimanja većeg paketa Ininih dionica.

Vlada je trenutno vlasnik 44,84 posto dionica Ine, a po zakonu o privatizaciji te tvrtke do ulaska u Europsku uniju mora svoj udio smanjiti na 25 posto plus jednu dionicu. To znači da bi već sada Adrisu mogla prodati oko 19 posto dionica Ine, što bi pak državnom proračunu donijelo oko pet milijardi kuna.

Mirovinski fondovi, pretpostavlja se, ne bi bili dugoročni vlasnici već bi kupljene dionice kasnije zamijenili s državom za državne obveznice ili dionice HEP-a ili Croatia osiguranja.

MOL je u nedjelju priopćio kako je važnost njegove ponude precijenjena i tvrdi da njezin ishod neće utjecati na prava hrvatske Vlade kao suvlasnika domaće naftne kompanije.

"Iznenađeni smo nagađanjima oko važnosti naše ponude. Vjerujemo da je njezina važnost jako precijenjena", stoji u priopćenju MOL-a koji je prošli tjedan izvijestio o ponudi za otkup dionica od malih dioničara po cijeni od 2.800 kuna po dionici.

To je cijena po kojoj je MOL kupovao Inine dionice u dobrovoljnoj javnoj ponudi iz 2008. godine, a oko 60 posto veća cijena nego se trgovalo dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi.

U mađarskoj tvrtki ističu da je ponuda dio dugoročne i javno objavljene strategije daljnjeg povećanja vlasničkog udjela u Ini. "To je također transparentna javna prilika za više od 30.000 dioničara, a što je najvažnije za tisuće sadašnjih i bivših radnika INE koji dosad, zbog snažnog pada cijele dionica od naše dobrovoljne javne ponude, nisu mogli ostvariti stvarnu vrijednost Ininih dionica", navodi se u priopćenju MOL-a.

U priopćenju se podsjeća da MOL i Vlada zajednički upravljaju Inom na temelju vlasničkog udjela od 92 posto i dioničarskog ugovora koji je potpisan 2003., a proširen 2009.

"Neovisno o tome posjeduje li MOL više ili manje od 50 posto dionica, prava vlade u Ini zaštićena su dioničarskim ugovorom i na njih ni na koji način neće utjecati ishod naše ponude", ističe se.

U MOL-u navode da vlada, među ostalim, zadržava pravo na imenovanje svojih predstavnika u upravljačka tijela Ine, pravo veta na strateške odluke, pravo prvokupa MOL-ovih dionica Ine, a nepromijenjeno ostaje i pravo ponovnog otkupa u slučaju neprijateljskog preuzimanja MOL-a.

Grupa MOL u priopćenju naglašava da su joj interesi istovjetni vladinima, a to je učiniti Inu snažnom, kompetitivnom i uspješnom hrvatskom tvrtkom koja hrvatskom gospodarstvu daje nove vrijednosti, veće poreze i investicije te više radnih mjesta.

Podsjećaju da se MOL u nekoliko prilika dokazao kao pouzdan partner Ine i Hrvatske. MOL je izravno i kroz Inu investirao više od 20 milijardi kuna u hrvatsko gospodarstvo, a tijekom krize 2008. je pomogao Ini da riješi ozbiljan problem s likvidnošću i tako izravno spasio 16.000 radnih mjesta u Ini, stoji u priopćenju MOL-a. (H)

Vezani članak:

arti-201012020803006

Play ponuda
Play ponuda