Saša Ćasić iz Donje Obriježi prije sedam godina naslijedio je 1,5 hektara zemlje. U prvi mah nije znao što će s njom. Njegov otac želio je posaditi lješnjake i orahe, no Saša je nakon nekog vremena dobio bolju ideju. Odlučio je poslati pozive poznatim vinarima tražeći ih savjet za procjenu iskoristivosti zemljišta.
Pozivu se odazvao samo Ivan Enjingi, koji je prešao 100 kilometra kako bi vidio ima li 19-godišnjakova želja da bude veliki vinar ikakvog temelja. Procijenio je da je zemlja idealna, klima fantastična te zaključio da je pravo čudo što se u tom kraju nitko nikada ranije nije odlučio posaditi vinograd. Saši je savjetovao da krene s ekološkom proizvodnjom te da ne prodaje samo grožđe, nego da se posveti i buteljiranju vina.
Svojim uratkom nadmašio učitelja
"Obećao mi je sve svoje znanje prenijeti na mene, ali da ću morati krvavo raditi i ubrzano učiti", ispričao je Saša za Vinske priče dodajući da mu je nedostajalo puno toga (od podruma nadalje), no da mu je veliki vinar to nadomjestio. Grožđe je vozio u njegov podrum u Hrnjevcu, a kada je bilo vrijeme punjenja prvih butelja, svi su ostali šokirani jer je Sašino vino bilo vrhunske kvalitete.
"Nismo mogli vjerovati, on je svojim prvim uratkom nadmašio učitelja", prisjeća se Enjingi. Saša je potom odlučio zatražiti kredit kod jedne banke kako bi kupio još zemlje, no zahtjev za 400 tisuća kuna su mu odbili. Tvrdili su da nema dovoljno iskustva i znanja. No, njegov mentor je opet uskočio ljutit što se potkopava takav talent. I Sašin vinograd je narastao.
Pogriješio što ga nije doveo sebi
"Pogriješio sam što Sašu nisam doveo sebi! On je svojim talentom i radom zaslužio preuzeti moje poslove. Izuzetan i poseban mladić, zato su mu i vina tako posebna", kaže danas Enjingi. I Saša hvali svog učitelja.
"Gospodin Enjingi me naučio svemu i to mu nikada neću moći vratiti. Moje početno znanje je bilo ravno nuli! Zahvaljujući njemu u nekoliko godina sam preskočio deset stepenica te odmah počeo proizvoditi vrhunska vina. Rijetkost je da vam danas netko tako nesebično pomogne", kaže Saša, danas proizvođač vina.