Kako će nam ovo objasniti? / Jeste li svjesni što se događa na tržištu nafte u svijetu, a što je s cijenama goriva u Hrvatskoj? Ovo nema nikakvog smisla

Image
Izvor: Jurica Galoic/PIXSELL

Manipulacija cijenama goriva na mediteranskom tržištu dovodi do toga da kod nas poskupljuje gorivo bez razloga, izjavio je nedavno energetski stručnjak Davor Štern

13.3.2023.
8:30
Jurica Galoic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od tri posto jer se trgovci plaše slabljenja potražnje, s obzirom na to da središnje banke podižu kamatne stope kako bi usporile rast gospodarstava i tako suzbile inflaciju.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je prošloga tjedna 3,5 posto, na 82,78 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,7 posto, na 76,68 dolara.

Nakon rasta tjedan dana prije, cijene su nafte prošloga tjedna bile pod pritiskom jer je sve jasnije da će američka središnja banka zbog i dalje povišene inflacije povećati kamatne stope više nego što se očekivalo.

Image
'SVE SU OPCIJE NA STOLU' /

Energetski stručnjak Davor Štern je jasan: 'Kod nas gorivo poskupljuje bez razloga'; Mali trgovci tvrde: 'Ovo je posljednji čavao u lijes'

Image
'SVE SU OPCIJE NA STOLU' /

Energetski stručnjak Davor Štern je jasan: 'Kod nas gorivo poskupljuje bez razloga'; Mali trgovci tvrde: 'Ovo je posljednji čavao u lijes'

A to znači da će oslabiti potražnja za naftom jer će se usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva i najvećeg potrošača nafte u svijetu.

Rast kamata

Te zabrinutosti izazvao je predsjednik Feda Jerome Powell koji je polovicom prošloga tjedna upozorio da bi kamatne stope mogle biti povećane više i bržim tempom nego što se očekivalo. S obzirom na to da je i u drugim zapadnim gospodarstvima inflacija i dalje visoka, očekuje se da će i središnje banke tih zemalja, uglavnom europskih, nastaviti podizati kamate.

Podršku cijenama pružaju, pak, procjena da će porasti potražnja iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, jer se očekuje oporavak gospodarstva. Kineski uvoz nafte u prva dva ovogodišnja mjeseca pao je za 1,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no ubrzani uvoz u veljači ukazuje na oporavak potražnje nakon ukidanja strogih covid mjera.

Posljednjih mjeseci cijene se nafte kreću u relativno uskom rasponu, dok su u odnosu na početak godine trenutno u minusu.

A dok cijene nafte na svjetskim tržištima padaju u Hrvatskoj će od utorka sva goriva poskupjeti za dva centa. Cijena benzina tako će rasti sa sadašnjih 1,38 na 1,40 eura. Za isto toliko eura točit ćemo i dizel, a plavi dizel za 90 centi po litri.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču