Iz banaka povučeno 1,78 mlrd. kuna štednje

shimmer fallback

Kriza u Europi i nervoza kod kuće prelila se i na domaće banke: od kraja studenog do 20. siječnja iz bankarskog sustava je izvađeno 1,78 milijardi kuna štednje.

2.2.2012.
9:40
Play logo

Odljev depozita pogodio je sve banke proporcionalno o njihovoj veličini, pa je najviše štednje otišlo iz prvih deset najvećih. Bijeg depozita nije zaobišao niti male, no one su se obratile središnjoj banci za dodatne injekcije likvidnosti.

"Kapital je zec. U vremenu spekulacija, nesigurnosti i bombastičnih političkih izjava građani i kompanije lako se odlučuju na migracije novca i pokušavaju diverzificirati svoj portfelj pa čak i vađenjem novca iz banaka", komentirao je za Poslovni dnevnik je trendove jedan bankar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim podacima HNB-a za kraj prosinca, u bankama su klijenti držali 242,6 milijardi kuna oročenih i štednih depozita. Od toga je tradicionalno najviše štednje građana - 145,1 milijarda kuna, u štednim depozitima građani imaju položeno 18,5 milijardi, a veći dio od 126,6 milijardi kuna je oročeno.

No, tko je zec? Iz izvješća se može iščitati da su oročeni depoziti građana u prosincu porasli za oko 1,3 milijarde kuna što je mjesečni rast od 1,1 posto ili 5,3 posto na godišnjoj razini. Korporativni depoziti u istom razdoblju pali su na 44,5 milijardi kuna ili 0,7 posto mjesečno (-2,7 posto na godišnjoj razini) što je već poznati trend i posljedica smanjenja profitabilnosti i smanjene likvidnosti.

Smanjeni depoziti banaka majki?

Kapital je zec. U vremenu spekulacija, nesigurnosti i bombastičnih političkih izjava građani i kompanije lako se odlučuju na migracije novca."Podaci ukazuju da bi to moglo biti smanjenje depozita banaka majki zbog nesigurnosti u Europi", kaže dobro upućeni sugovornik. O ideji da banke matice povlače depozite nitko službeno ne želi govoriti uz poruku da je to "siva zona" posebno jer su matice podržavale domaće podružnice u 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako je otvoreno pitanje što će se dogoditi u 2012. , jače povlačenje kapitala u inozemstvo ne treba očekivati jer HNB ima mjere, ali i volje da to zaustavi, što dobro znaju i banke", kaže neimenovani izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo