Play ponuda

GOLEME ZARADE / 'Dio tereta dužnika u francima mogli bi podnijeti čelnici banaka sami'

shimmer fallback

'To znači da vodeći ljudi u bankama fenomenalno rade svoj posao!

23.4.2015.
12:05
Play ponuda

Dok drugi, i kad vrijedno rade, grcaju u problemima, sve se slijeva u banke, u kojima vrijede posebni zakoni, kaže Jurica Dobrinić. Interni zakoni banaka, kaže za Novi list, prilagođeni su njima samima i izvana potpuno neregulirani.

Nejasna žalopojka

"Dugoročno je bogaćenje banaka, koje bi trebale biti servis, neodrživo, jer istovremeno, dok se same bogate, sve oko njih propada. Nejasna je, na kraju, žalopojka banaka da ne mogu podnijeti dio tereta dužnika u francima, kad bi to, s ovakvim bonusima, mogla podnijeti i njihova rukovodstva sama", zaključuje Dobrinić.

Kamate tri puta više nego u Austriji i Italiji

O tome da za banke ne bi trebao biti problem snositi troškove pomoći zaduženima u švicarcima na HRT-u je govorio i ministar financija Boris Lalovac.

"Vidjet ćemo ubrzo da su banke od 2008. do 2013. zaradile silne milijarde, i mi nismo protiv toga, ali problem su građani koji uredno plaćaju svoje kredite u ovoj situaciji, a kamate su im tri puta više nego u Austriji ili Italiji, što je nedopustivo.

Želim odgovore na ta pitanja, ali i na pitanja tko je firmama koje imaju do sto kuna prihoda dao šest milijardi kuna kredita, a kada su u pitanju socijalno ugroženi građani 200 do 300 milijuna kuna je veliki problem, problem Bruxellesa, uzbunjivanja MMF-a, Svjetske banke, Komisije...", rekao je ministar Lalovac.

Play ponuda
Play ponuda