Play ponuda

GLAS PODUZETNIKA UPOZORAVA DA ĆE POMNO PRATITI OVU I 'SVAKU BUDUĆU VLADU': / Strahuju gdje će završiti 10 milijardi eura iz EU

Image
Foto: Pixsell

Čak 70 posto uvjereno je da će se koristiti za krpanje proračuna, a dodatnih 25 na projekte onih podobnih, pokazala je anketa

1.6.2020.
10:51
Pixsell
Play ponuda

Udruga Glas poduzetnika ukazuje na nužnost transparentnog korištenje novca koji će Hrvatska, najvjerojatnije, dobiti od Europske unije za spas gospodarstva, istču i priopćenju.

Prenosimo ga u cijelosti:

'Prilika za Hrvatsku koja se ne smije prokockati'

"Smatramo kako je ovo prilika za podizanje konkurentnog gospodarstva, prilika za Hrvatsku 2.0, koja se nikako ne smije prokockati zbog osobnih ili stranačkih interesa!

Europska komisija predložila je plan za spas gospodarstva Europske unije vrijedan 750 milijardi eura, od kojih bi Hrvatska trebala dobiti deset milijardi eura. Ta značajna sredstva, ako budu mudro upotrjebljena, mogu učiniti veliku razliku u brzini oporavka hrvatskog gospodarstva. Na korištenje sredstava Europska komisija neće imati mnogo utjecaja, nego će nacionalne vlade same predlagati projekte za investiranje.

Image
IZ UNIJE NAM STIŽE 10 MILIJARDI EURA: /

Ministar Marić otrkio kome će ići prvi val novca i koliko će građani to sve osjetiti

Image
IZ UNIJE NAM STIŽE 10 MILIJARDI EURA: /

Ministar Marić otrkio kome će ići prvi val novca i koliko će građani to sve osjetiti

Traže potpuno transtparentno korištenje novca

Ono što UGP smatra najvažnijim u ovoj situaciji je potpuno transparentno korištenje tih sredstava!

'Udruga Glas poduzetnika u dva mjeseca je postala društvena snaga i glas koji se sluša. Iskoristit ćemo taj glas za borbu da ovaj novac bude iskorišten transparentno i pravedno te da rezultat ove pomoći bude pokrenuto i konkurentno gospodarstvo.', rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Za transparentnost se zalažemo od samih početaka, a upravo je transparentno korištenje novca nešto u što najveći broj naših članova sumnja, odnosno smatra kako ta sredstva neće biti korištena za pomoć gospodarstvu. Pokazali su to u anketi koju smo proveli. Pitanje je glasilo: Gdje će biti investirana najavljena sredstva?

Anketa pokazuje poražavajuće nepovjerenje

shimmer fallback
shimmer fallback

Oko 70% ispitanika boji se da će novac, ako i kada ga dobijemo, biti korišten na krpanje minusa u proračunu i ubacivanje u javni sektor. Dodatnih 25% vjeruje da će sredstva otići politički podobnima preko raznih projekata, osmišljenih samo za njih. Malih 2,3% vjeruje da će sredstva biti jednako raspodijeljeni između javnog i privatnog sektora, a svega 1,4% misli da će sredstva biti investirana u privatni sektor, to jest u razvoj Hrvatske.

Ohrabruje to što je EU postavila vodilje

Rezultati pokazuju poslovično nepovjerenje privatnog sektora prema državnim strukturama, njihovoj efikasnosti i transparentnosti. Iako je još nejasno koji će biti mehanizmi raspodjele i kontrole, svakako je dobar trenutak za ukazati na potencijalne probleme u tim procesima. Ono što nas ohrabruje jest to da su ideje vodilje za korištenje sredstava, postavljene od EU, usklađene sa zahtjevima udruge Glas poduzetnika. Sredstva bi se trebala koristiti za održivi razvoj i zaštitu okoliša te digitalizaciju gospodarstva. EU će kao i UGP poticati na reforme, ali posljednja riječ će biti na Vladi.

Nadamo se kako će i u ovo predizborno vrijeme, fokus političkih stranaka biti na gospodarstvu. Vjerujemo kako će sve svoje znanje i kreativnost unijeti u planove u kojima će razraditi na koji način najbolje iskoristiti sredstva za pokretanje gospodarstva. Nadamo se kako će te teme napokon istisnuti teme iz prošlosti, koje koče naš razvoj i napredak.

Napominjemo za kraj – UGP će pratiti svaki korak ove i budućih vlada po ovim pitanjima.

Ovo je prilika za Hrvatsku 2.0, nemojmo je prokockati!", ističu u udruzo

Play ponuda
Play ponuda