A što kad gazda ne plaća, a račun mu je blokiran?

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obratio se priopćenjem povodom novog Ovršnog zakona koji je danas stupio na snagu.

15.10.2012.
14:28

"Donošenjem novog Ovršnog zakona omogućuje se izravna naplata tražbina radnika putem FINA-e i time je učinjen korak naprijed i ušteđeno vrijeme koje se do sada trošilo pred sudom za dobivanje rješenja o ovrsi, za što je trebalo i do godinu dana", navodi se u priopćenju Savezu samostalnih sindikata.

Upozoravaju da problem nastaje kada radnik, unatoč ovrsi, ne može doći do svojih plaća, naknada plaća ili otpremnina, jer je žiro račun poslodavca blokiran. Taj problem niti ovaj Zakon ne rješava, a on je najučestaliji.

"Dakle, omogućena je izvansudska ovrha naplate samo temeljem obračuna poslodavca. Nakon predaje obračuna FINA-i poslodavac će imati rok od 30 dana da sudski ospori takvu naplatu, a ne uspije li to, FINA će izdati nalog za prijenos zaplijenjenih sredstava na račun radnika.

Kako do 'potvrde' poslodavca?

Kažu da je problematična i obveza poslodavca o izdavanju obračuna plaće, naknade plaće i otpremnine, jer je nerijetka praksa poslodavaca odbijanja izvršenja te zakonske obveze. Time se problem dodatno komplicira, jer, navode, nameće potrebu uključivanja Državnog inspektorata u cijeli postupak.

"Rješenje Ovršnog zakona na tragu je ideja Kampanje SSSH protiv neisplate plaća i isplate plaća bez uplate doprinosa. Dio toga mozaika čini i Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, no rješenja za one koji ne mogu doći do svojega novca još uvijek nema.

Stoga SSSH ponovno poručuje: 'Dosta je rada bez plaća!'", stoji u priopćenju kojeg potpisuje Predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali