Cijene na tržnicama rastu 'u nebesa'

'Stanje na tržnicama pratimo konstantno. Osim rasta cijena povrća i voća, primijetili smo rast cijena piletine, svinjetine i junetine, a mislimo da će cijene i dalje rasti...

24.4.2013.
11:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kilogram salate od 30 kuna najviša je cijena tog zelenog povrća koju pamti Zagrepčanka Jadranka, koja već 20 godina svaki drugi dan namirnice kupuje na tržnici Trešnjevka.

''Zaista je skupo. Sjećam se prošle godine kada je kilogram salate stajao 15 kuna. Na ostale tržnice ne idem, ali Trešnjevka je oduvijek bila na glasu kao najjeftinija, ako je i sada tako, kakva je onda tek situacija na drugim placevima'', pita se Jadranka.

Namirnice skuplje za 30 posto u odnosu na prošlu godinu

Paprika i grah, primjerice, ove su godine, prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISP), u odnosu na 2012. poskupjele gotovo 30 posto. U istoj skupini su i krastavci, češnjak i krumpir te sezonsko povrće i voće poput jagoda, naranči, kupusa i mladog luka. Prodavači na tržnicama, pak, tvrde da nije došlo do većeg rasta cijena.

''Svake godine cijene variraju, to je normalno. U proljeće one su više jer je povrće iz staklenika i plastenika, a ljeti je jeftinije jer se može ubrati u vrtovima'', objasnio je prodavač koji već deset godina prodaje na tržnici Kvatrić.

Međutim, sudeći prema podacima TISP-a, cijene na tržnicama variraju i iz tjedna u tjedan, a ne samo kad je riječ o mjesecima i godinama.

Tako je kilogram špinata prije dva tjedna na Veletržnici Zagreb stajao 10 kuna, a cijena prošlog tjedna bila mu je 12 kuna. Cijena crvenog radiča, primjerice, s 10 povisila se na 16 kuna.

Rast cijena režija doveo je do poskupljenja hrane

''Stanje na tržnicama pratimo konstantno. Osim rasta cijena povrća i voća, primijetili smo rast cijena piletine, svinjetine i junetine, a mislimo da će cijene i dalje rasti'', rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Kako objašnjava Sever, rast cijena režija doveo je do poskupljenja hrane, a skuplja domaća hrana rezultirat će sve većim uvozom, često, kaže Sever, nekvalitetne hrane.

''I zalijevanje je ove godine skuplje'', objasnio je Sever.

Najbolje se to ovog proljeća može vidjeti na jagodama. Kilogram domaćih, vrgoračkih stoji i do 40 kuna,a na Dolcu uvozne se jagode mogu kupiti i za 10 kuna.

Naranče - 10 kuna kilogram, prošle godine oko 8 kuna Smokve - 35 kuna kilogram, prošle godine oko 30 kuna Rotkvice - 5 kuna svežanj, prošle godine oko 3 kune Luk - 12 kuna kilogram, prošle godine oko 8 kuna Kupus - 10 kuna kilogram, prošle godine oko 6 kuna Rajčice - 20 kuna kilogram, prošle godine 15 kuna Mladi luk - 5 kuna za svežanj, prošle godine oko 3 kune Salata - 30 kuna kilogram, prošle godine 15-ak kuna Jagode - domaće koštaju oko 35 kuna, grčke 20 kuna po kilogramu, a španjolske su najjeftinije sa 10 kuna za kilogram

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali