Play ponuda

Britancima nedostaje 20.000 sezonaca, traže pomoć iz Hrvatske

shimmer fallback

Britanski poljoprivrednici zatražili su od svoje vlade da dozvoli Hrvatima sezonski rad u njihovoj zemlji. Time bi riješili problem berbi različitih kultura za što im nedostaje 20.000 radnika.

21.1.2013.
9:02
Play ponuda

National Farmers Union (NFU) od britanske je Vlade krajem prošle godine zatražio da u 2013. godini Hrvatima dozvole sezonski rad u 2013. Udruženje britanskih farmera u svom je zahtjevu ustvrdilo kako im nedostaje više od 20.000 sezonaca te da bi goleme količine povrća i voća mogle ostati neobrane, a police trgovačkih lanaca prazne što će uzrokovati gubitak prihoda u poljoprivredi i trgovini, piše Poslovni.hr.

Nezaposleni Britanci ne žele na selo

Prema riječima glavnog savjetnika u NFU-u Hayleya Campbell-Gibbonsa, Britanci koji su na burzi ne žele napustiti gradove kako bi samo privremeno zarađivali berući jagode i cvjetaču, a Bugari i Rumunji kojima je sada ukinuto ograničenje pri zapošljavanju vjerojatno će potražiti bolje plaćene poslove, primjerice one u restoranima i barovima. Stoga britanski farmeri strahuju da neće imati dovoljno radnika.

Marijana Knežić Vučković iz Zavoda za zapošljavanje kaže kako će Hrvati ulaskom u Eu dobiti mogućnost da ispitaju ponudu i na britanskom tržištu, no zasad nema saznanja koliko bi se sezonaca ondje moglo zaposliti. Hrvatska je dosad, podsjeća, bilateralni sporazum o zapošljavanju sezonaca u poljoprivredi, ugostiteljstvu i zabavnoj djelatnosti imala samo s Njemačkom, a ondje se, pak, najviše ljudi zapošljavalo u poljoprivredi (3.559). Inače, preko Zavoda za zapošljavanje u Njemačkoj je lani posao pronašlo 6.198 osoba.

Play ponuda
Play ponuda