Analitičari otkrili što nas očekuje u idućih 10 godina

shimmer fallback
12.4.2014.
10:03
Play logo

Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta, jedan je od onih koji smatraju kako ćemo za oko dvije godine doći do toga da više nećemo moći vraćati dugove i da ćemo pokrenuti pregovore o restrukturiranju javnog duga.

''Naša politička elita nije na vrijeme pokrenula potrebno restrukturiranje javnih poduzeća, javnog sektora i druge reforme, i stoga će za dvije godine biti neophodno pokrenuti pregovore s MMF-om i Europskom komisijom da nam vjerovnici prolongiraju otplate duga. Mjere koje Vlada predlaže i u ovom rebalansu djelovat će prorecesijski, a neće na duži rok stabilizirati državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Smatram da će ova Vlada davanjem autocesta u koncesiju početkom iduće godine kratkoročno dodatno zakrpati proračunske rupe, ali nam onda slijede novi problemi i neće nam preostati ništa nego proglasiti nemogućnost plaćanja javnog duga'', rekao je za Slobodnu Dalmaciju.

Europa previše popustljiva prema nama

Prema njegovim riječima, Europska komisija je već sada previše popustljiva prema Hrvatskoj, jer je odlučila “priznati” kao redovne prihode 2,8 milijardi kuna od prebacivanja sredstava radnika s beneficiranim radnim stažom iz drugog u prvi mirovinski stup za ovu godinu.

''Mi jednostavno ne predstavljamo opasnost za stabilnost europskog financijskog sustava i zbog toga prema nama nisu strogi koliko bi trebali biti. I zbog toga ćemo doći u nevolje jer sami nismo u stanju biti dovoljno disciplinirani'', naglašava Lovrinčević, napominjući kako bi nas u tom crnom scenariju moglo čekati i 10 godina recesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo