Najveće greške koje činite kada je u pitanju rublje, a da to ni ne znate

14.11.2014.
10:24
VOYO logo

Nemojte razdvajati samo bijelo i šareno

Prema najpoznatijoj kućanici - Marthi Stewart, što više sortirate rublje, to će vam odjeća biti svježija. Razdvojite jako prljavu ili blatnjavu odjeću od malo prljave, i teške tkanine od osjetljivih. Kako bi pak spriječili da vam se plahte zgužvaju, operite svaku posebno, umjesto više komada zajedno, a u perilicu s jednom plahtom dodajte i manje komade donjeg rublja.

Nikad ne stavljajte deterdžent direktno na rublje

Vjerovali ili ne, postoji ispravan i krivi način kako napuniti perilicu rublja. Za čišće rublje prvo stavite rublje u perilicu, zatim dodajte vodu i na kraju sapun. No ako koristite izbjeljivač, prvo dodajte vodu, zatim odjeću i opet, na kraju, sapun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojte previše iskorištavati sušilicu

Ako imate vremena ostaviti rublje da se suši na zraku, učinite to. Ne samo da ćete uštedjeti struju, nego je takav način sušenja nježniji za osjetljive tkanine i bolji je odabir za odjeću koja se rasteže. Ako ipak morate koristiti sušilicu, nemojte je previše napuniti, nemojte osušiti odjeću do kraja i nemojte uključiti najjači program. A odmah nakon vađenja odjeću izvadite i složite, kako se ne bi zgužvala.

Ne miješajte odjeću s čarapama

Dosta vam je gubitka čarapa nakon pranja? Pokušajte prvo u perilicu staviti čarape, a zatim dodajte sve drugo. Zbog toga je manja šansa da će se zapetljati u drugu odjeću, zbog čega ih često na kraju i zametnemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojte ostaviti otvoren patent otvarač

Otvoreni zatvarač može oštetiti osjetljiviju tkaninu, ali i vrata od perilice. Svakako pripazite da zatvorite sve, te da zakopčate kukice od grudnjaka, jer mogu učiniti isto. Kad smo kod grudnjaka, ne bi bilo loše investirati u vrećice za rublje ili bar koristite stare jastučnice, koje će poslužiti istoj svrsi.

Nemojte zaboraviti na brzi test 'krvarenja'

Ako se brinete oko toga kako će se ponašati vaša nova crvena majica u prvom pranju, napravite ovaj jednostavan test prije nego što se dogodi 'situacija'. Smočite malu mrlju, a zatim je obrišite s bijelom krpicom, kako biste vidjeli 'krvari' li boja. Ako je to slučaj, perite nove odjevne predmete zasebno, sve dok ne prestanu puštati boju. Kako biste bili sigurni kad se to dogodilo, možete u perilicu dodati staru bijelu čarapu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojte preskočiti filtar i crijevo pri čišćenju

Redovito čistite ovo dvoje kako bi izbjegli nakupljanje nečistoća i smrad. Barem jednom godišnje temeljito operite filtar, ribajući ga četkicom za zube umočenom u deterdžent, nakon čega ga dobro isperite vodom i ostavite da se osuši na zraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo