Grana biologije koja je zaslužna za takav način mršavljenja jest neurobiologija koja istražuje utjecaje umjetno proizvedenih impulsa te mikročipova na ljudske živce. Najnovija metoda koja je ipak nešto manje agresivna od postupka vezivanja želuca i umjetnog smanjenja obujma koji se primjenjuje u krajnjim slučajevima pretlih osoba i ovisnicima o hrani budući da se apartić veličine 5 x 8 cenimetara ugrađuje u želudac.
Trenutno se pokusna istraživanja vrše na jednoj pacijentici koja teži 97 kila i visoka je 163 cm. Za sada se mršavljenje odvija u zdravom ritmu što znači da pacijentica mršavi tjedno po 500 grama.
Voditelj projekta Dr. Karl Heinz Dredl sa Sveučilišta u Munsteru tvrdi da će metoda biti podjednako uspješna i kod osoba koje su preboljele dijabetičku komu nakon koje im se strašno usporila probava ? stručnim terminom označena i kao uzetost probave.