financijska kriza /

Može li se i kako za Badnjak i Božić jesti jeftino, a fino?

Financijska kriza i akcijske prodaje pomalo izmjenjuju tradiciju pripremanja blagdanskog stola. Kupuje se ono što je jeftinije, a plaća se na odgodu. Umjesto raskošnih pečenja, na stolovima mnogih Slavonaca tako će se naći skromnije alternative. Može li se i kako za Badnjak i Božić jesti jeftino, a fino?

22.12.2013.
19:20
VOYO logo

"Svaki dan po jednu vrstu ispečemo, tako da nekih šest vrsta tih sitnih kolačića ispečemo, onda na Badnjak se ispeče staroverska torta", izjavila je Monika Stanić, Ivanovci.

Sve se priprema baš kao nekada – jednostavnije je i jeftinije. Rogač, orasi i mak. Blagdanska trpeza ne mora biti skupa.

U Slavonskim selima običaj je bio – skuhaj što imaš.

Mnogi su se u međuvremenu navikli na raskošna pečenja, no trpezu je skresala kriza. Ovoga Božića meni će biti još skromniji; ovisit će o onome  što je na sniženju.

"Najviše se kupuje pureći batak, pureće krilo, batak zabatak, to su najpovoljnije cijene", kaže prodavačica Ljubica Jumić.

35 kuna za kilogram svinjskog buta, 32 za juhu od junećih rebara. Slično je i za kilogram purećeg batka sa zabatkom, a još 15 kuna koštat će mlinci. Tu je i 80 tak kuna za fiš paprikaš i tijesto, pa samo za najosnovnije treba barem 300 kuna. Osječani će improvizirati.

Tehniku kombiniranja primjenjuju i kod plaćanja. Prodavači s osječke tržnice, ne očekuju zaradu.

Domaćice iz Ivanovaca s početka priče, zato se drže mudrosti svojih baka i trpezu pripremaju od jednostavnih sastojaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo