"Svaki dan po jednu vrstu ispečemo, tako da nekih šest vrsta tih
sitnih kolačića ispečemo, onda na Badnjak se ispeče staroverska
torta", izjavila je Monika Stanić, Ivanovci.
Sve se priprema baš kao nekada – jednostavnije je i jeftinije.
Rogač, orasi i mak. Blagdanska trpeza ne mora biti skupa.
U Slavonskim selima običaj je bio – skuhaj što imaš.
Mnogi su se u međuvremenu navikli na raskošna pečenja, no trpezu
je skresala kriza. Ovoga Božića meni će biti još skromniji;
ovisit će o onome što je na sniženju.
"Najviše se kupuje pureći batak, pureće krilo, batak zabatak, to
su najpovoljnije cijene", kaže prodavačica Ljubica Jumić.
35 kuna za kilogram svinjskog buta, 32 za juhu od junećih rebara.
Slično je i za kilogram purećeg batka sa zabatkom, a još 15 kuna
koštat će mlinci. Tu je i 80 tak kuna za fiš paprikaš i tijesto,
pa samo za najosnovnije treba barem 300 kuna. Osječani će
improvizirati.
Tehniku kombiniranja primjenjuju i kod plaćanja. Prodavači s
osječke tržnice, ne očekuju zaradu.
Domaćice iz Ivanovaca s početka priče, zato se drže mudrosti
svojih baka i trpezu pripremaju od jednostavnih sastojaka.
Financijska kriza i akcijske prodaje pomalo izmjenjuju tradiciju pripremanja blagdanskog stola. Kupuje se ono što je jeftinije, a plaća se na odgodu. Umjesto raskošnih pečenja, na stolovima mnogih Slavonaca tako će se naći skromnije alternative. Može li se i kako za Badnjak i Božić jesti jeftino, a fino?