Profesor Mark Post sa Sveučilišta Maastricht u
Nizozemskoj, koji je jedan od pionira razvoja nove tehnologije
'in vitro mesa', potvrdio je kako ćemo za šest mjeseci dobiti
prve kobasice iz epruvete, piše
Jutarnji list.
Cijena prvog sintetičkog mesa biti će cijelo bogatstvo, no s
vremenom proizvodnja odrezaka iz kemijskih laboratorija će biti
ekonomski i ekološki.
“‘In vitro’ meso bit će jedini izbor koji će nam preostati,”
rekao je Mark Post, što vjerojatno i jest istina.
Naime, pretpostavlja se da će se potrošnja mesa udvostručiti do
2050. godine zbog naglog rasta populacije, a osim toga uzgoj i
proizvodnja mesa izvor su emisije stakleničkih plinova.
Nadalje, ubijanje životinja radi hrane postalo je sve veći etički
problem.
Znanstvenici već intenzivno rade na dobivanju magične formule kako proizvesti meso iz epruvete, a prema riječima upućenih, korak smo do odreska iz epruvete.