Fritule, kroštule, pince, domaće vino - već tradicionalni uskrsni doručak oduševio je turiste u Vodicama. Svim silama domaćini se trude privući goste. U šatoru se okupilo šaroliko društvo.
"Ovo uskrno vrijeme najčešće su gosti nautičari koji dolaze popraviti brodove i vole ovaj dio godine kad nema gužve - ali i u hotelskom i privatnom sektoru ima dosta gostiju", otkriva direktorica Turističke zajednice Vodica Anita Franin Pećarica.
Nadaju se dobroj sezoni, premda su već lani u županiji imali pet posto više turista. No, Uskrs je padao i mnogo kasnije. Dva posto manje turista bilježe i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Lošim vremenom opravdavaju i nešto manje brojke u Istri. No, ministar je optimističan.
"Posjet koji je napravljen i brojke koje smo jutros dobili za ove uskršnje praznike su i više nego zadovoljne, a istaknuo bih Primorsko-goransku županiju koja ima veće podatke za 10 posto", kaže Lorencin.
Na 5 do 10 posto više noćenja računaju Liburnija hoteli. No, iz Turističke zajednice mnogo su oprezniji s procjenama.
"Možemo biti zadovoljni rezultatima koji će biti na razini prošlogodišnjih, a prema podacima hotela čak i bolji", govori Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.
Prošle je godine letvica visoko postavljena, no ministar ipak očekuje rast prihoda od turizma i to za dva do tri posto.