Vampiri mutanti pokorili Hrvatsku

U nekim scenama Knjige izumrlih Tine Fras i Borisa Rašete nedostaju još samo taktovi Internacionale i poziv na socijalističku revoluciju.

28.9.2012.
14:01
VOYO logo

Najveća prijevara koju su vampiri izveli, tvrdi se u tinejdžerskom hitu Mjesec boje krvi, sastoji se u tome da su nas uvjerili kako su samo mit. Je li to samo još jedan površni reklamni slogan, kako se na prvi pogled čini?

Vjerojatno ipak ne. Vampiri su, naime, svuda oko nas, ali su na sebe navukli zavodljivu karakternu masku, koja prilično otežava prepoznavanje - teza je koautora spomenute knjige, poznatog hrvatskog novinara Borisa Rašete, koji je s Tinom Fras napisao i Knjigu izumrlih, nastavak Mjeseca boje krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Terrell Carver kaže da je Marx u Kapitalu pojam 'vampir' koristio u višestrukom smislu: kao metaforu za mrtvo bogatstvo koje isisava supstancu iz živog rada, kao produljenje radnog vremena s dana u noć, gdje se također isisava krv, kao potrebu da se nekoga eksploatira sve dok postoji ijedna tetiva ili mišić kojeg se može upotrebiti I pretvoriti u višak vrijednosti...

Vampiri i zabranjene erotske priče

Nemaju li naše banke vampirsku narav? Imate li kredit za stan, naročito ako je u švicarcima, pogledajte plan otplate. Izračunajte koliko će vam banke uzeti u ime kamata. Isisat će vam krv na slamku. Uzet će vam život, sve što vrijedi, da bi same živjele vječno... Što je to, ako ne vampirizam? Kakve su, međutim, reklame za banke? Pogledajmo onu s Leonom Paraminski. To je vrlo hot priča, vrlo seksi. Zavodljivo. Privlačno do bola. Neodoljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vampir je prije dvije stotine godina, u konzervativnoj Engleskoj, pružao šansu za pričanje zabranjenih erotskih priča. Radnja se odvija noću, u prvom planu je moć, misterija, krv, susret dvaju tijela, davanje i uzimanje, vječni život.

Na starom kontinentu služio je potom kao metafora smrti, kuge, kolere, gladi. Današnji vampiri, iz Sumrak sage ili Knjige izumrlih, Mjeseca boje krvi – tinejdžerskog hit romana u izdanju 24sata, a koji se prodao u 9 tisuća primjeraka, oborivši rekorde na tržištu knjiga za mlade - sjajno eksploatiraju tu univerzalnu metaforu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nov pristup vampirima u Hrvatskoj

U njima je opisana vječna potraga za savršenom ljubavi, punom adrenalina, koja će trajati vječno... ali se daje i implicitna kritika sustava, u kojemu iz opsesivno zavodljivih idola, kad tad provire očnjaci grofa Drakule... U nekim scenama Knjige izumrlih nedostaju još samo taktovi Internacionale i poziv na socijalističku revoluciju.To je, nema nikakve sumnje, posve nov pristup vampirima u Hrvata, u zemlji iz koje potiče i najstariji europski krvopija, Istranin Jure Grando.

Protiv tradicionalnih vampira postojala su učinkovita sredstva: glogov kolac, bijeli luk, križ. Za nove još nije nađen lijek. Vampiri mutanti pokorili su Hrvatsku. Za književno tržište to je dobra vijest: za tržište kapitala i rada, to je nastavak sumrak sage...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo