Za MSU potrošeno dvostruko više od planiranog

Otvaranje Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu nakon šest godina predstavljeno je javnosti kao neprocjenjiv kulturni doprinos za Lijepu našu, no koliko je zaista koštalo njegovo građenje?

21.12.2009.
12:21
VOYO logo

U ova krizna vremena kad malo tko mari za kulturu i njeno značenje, MSU je otvorio novu zgradu čiji je kvadrat navodno koštao četiri tisuće eura, piše Poslovni dnevnik.

MSU bilježi porast broja posjetitelja te je postao hit destinacija grada Zagreba, a u samo deset dana posjetilo ga je 70 tisuća posjetitelja. Za MSU su razni izvođači radova i dobavljači dobili 352,7 milijuna kuna, a Grad Zagreb i Vlada su ga ukupno platili 430,3 milijuna kuna jer na prihod izvođača treba dodati i PDV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je trošak muzeja manji od nedavne konstatacije Milana Bandića od potrošenih 500 milijuna kuna, njegova je gradnja probila gotovo 100 posto prvotno planiran iznos.

Trošak od 430 milijuna kuna službeno i pisano je potvrđen u Uredu za izgradnju Zagreba, prenosi Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MSU ukupno ima 14.600 četvornih metara neto površine, što znači da je prosječno svaki kvadrat novog hrama kulture sa svom potrebnom infrastrukturom stajao oko četiri tisuće eura. Cijena je konstantno rasla tijekom šest godina, od čega je tri godine probijen rok za gradnju prema osnovnom ugovoru.

Osim kulture scene, najveći je dobitnik gradnje MSU glavni izvođač – Tehnika. Osnovna cijena od oko 173 milijuna kuna u 2003. godini prvo je narasla za 42,7 milijuna kuna, a zatim prošle godine za još 45 milijuna kuna. Sve te poslove dobila je Tehnika, pa je ukupno za građenje uprihodila 260,4 milijuna kuna. Dodatnih 12,9 milijuna kuna Tehnika je dobila za opremu muzeja. U gradskim strukturama nikada nije točno precizirano što su sve sačinjavali dodatni radovi i zašto je dolazilo do tako velikih probijanja rokova i cijene. Međutim, za probijanje rokova Tehnici neće vjerojatno biti naplaćena ni kuna penala, piše Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U osnovom ugovoru je inače utvrđen kazneni penal u iznosu dva promila ugovora za svaki dan. Budući da penali ne smiju prelaziti pet posto ugovorenih radova, makar prema osnovnom ugovoru, Tehnika bi trebala platiti 10,5 milijuna kuna, ali ako je ona odgovorna za kašnjenje. Samo u neslužbenoj verziji upućeni iz gradske uprave kažu da se vjerojatno nikakvi penali neće naplatiti.

''Bilo je tu preprojektiranja ugovorenog projekta, kašnjenja projektanta i izvođača, kašnjenja u plaćanju okončanih situacije od investitora, raznih promjena i revizija. U konačnici bi bilo teško utvrđivati objektivne odgovornosti, pa je vrlo teško utvrditi objektivne odgovornosti svakog pojedinačno”, rekao je anonimni izvor iz Grada za Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnik pročelnika za graditeljstvo Gordan Hanžek pod čijom ingerencijom je bio MSU tvrdi kako ne može reći hoće li ili neće biti penala jer to ovisi o komisiji koja će se tek formirati, navodi Poslovni dnevnik.

Prethodni članci:

arti-200912160253006 arti-200912110726006 arti-200912100645006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo