Vlada izdvojila 120 miliona za film

Rebalans budžeta u 5 do 12

27.9.2013.
13:07
VOYO logo

Filmski centar Srbije (FCS) raspisao je tri konkursa za podršku domaćoj kinematografiji u 2013. godini, nakon što je rebalansom državnog budžeta ipak izdvojeno 120 miliona dinara u te svrhe.

Nakon detaljne analize prilika u domaćoj kinematografiji, FCS je odlučio da raspiše konkurse za sufinansiranje završetka produkcije filmova, kao i za manjinske koprodukcije, a prvi put i za stimulisanje gledanosti, distribucije i razvoja tehničke baze - bioskopa, saopšteno je 26. septembra na konferenciji za novinare, a prenosi portal SEEcult.org.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva dva konkursa su raspisana da bi se pomoglo projektima koji su u prethodnom periodu započeti, a zbog nedostatka sredstava našli su se u fazi da ne mogu biti završeni ili su preuzeli međunarodne obaveze koje zbog neraspisivanja konkursa u prvom delu godine nisu mogli da ispune, saopštio je v.d. direktora FCS-a Milan Lučić.

Novitet je konkurs za stimulaciju kvaliteta, gledanosti, distribucije i razvoja tehničke baze - bioskopa, koja postoji u mnogim evropskim zemljama, a od ove godine to postaje i praksa u Srbiji. Cilj tih aktivnosti jeste da se stimulišu oni autori, producenti, distributeri i biskopi koji su svojim filmovima i poduhvatima prethodnih godna sa uspehom promovisali domaći film za nove projekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imajući na umu sve teži položaj bioskopa i ekonomske isplativosti prikazivanja domaćeg filma, FCS se prvi put uključuje u rešavanje tih problema i stvara preduslove za pokretanje projekta digitalizacije bioskopa u Srbiji, sličan onome koji je u Hrvatskoj već u toku. U tom smislu je i Upravni odbor FCS-a kao prioritet u odabiru projekata utvrdio upravo kriterijum bioskopskih filmova i onih aktivnosti koji će tu tendenciju pospešiti.

FCS osim sredstava predviđenih rebalansom državnog budžeta, ima na raspolaganju i sredstva koja su po Zakonu o kinematografiji dobijena od RRA i RATEL, dok RTS svoju obavezu nije izmirio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim konkursa, FCS nastavlja i međunarodnu saradnju i projektu, pa će u narednom periodu, između ostalog, podržati i igrani film “Krugovi” Srdana Golubovića i dokumentarni “Drugi susret” Željka Mirkovića u njihovoj kandidaturi za Oskara.

U okviru međunarodnih aktivnosti, FCS je najavio od 6. do 22. oktobra Nedelju srpskog filma u Izraelu, koja će svečano biti otvorena Golubovićevim filmom “Krugovi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanosti će prisustvovati Nebojša Glogovac, koji igra jednu od glavnih uloga u “Krugovima”, kao i Anica Dobra, zvezda filma “Ljubav i drugi zločini” Stefana Arsenijevića, te v.d. direktora FCS-a Milan Lučić.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo