Vinkovčani srušili rodnu kuću svog ponajboljeg pisca

8.8.2012.
15:30
VOYO logo

Rušenje je odobreno u siječnju ove godine, a u djelo se sprovodi od utorka. Time je postalo posve jasno da negodovanje građana i potpisivanje peticije koju je organizirala vinkovačka udruga "Naš grad" nije "upalilo".

"Sama kuća tipski je primjer autohtonog šokačkog graditeljstva koje je još prisutno u dijelu grada koji zovemo Krnjaš. Rušenjem rodne kuće našeg književnog velikana odašilje se jasan signal da počinje potpuna devastacija gradskog područja koje bi trebalo biti simbolom našeg postojanja, naše povijesti i kulture", stajalo je u tekstu peticije koju je potpisalo 2.300 od 30-ak tisuća stanovnika Vinkovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad 'amenovao' rušenje

Rušenje je zatražio vlasnik zemljišta na kojoj se kuća nalazi, a radi se o vlasniku lanca trgovina Boso, Bosiljku Staniću koji je od grada dobio blagoslov da na mjestu Kozarčeve kuće izgradi repliku i u njoj smjesti spomen-dom.

Grad, naime, smatra da ta kuća nema nikakve kulturne vrijednosti, odnosno nije donesena odluka da ju se smatra kulturnim dobrom lokalnog značaja, kao što je to gradu sugeriralo Ministarstvo kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo