Umro veliki hrvatski glazbenik Dinko Fio

U srijedu je u dobi od 87 godina preminuo veliki hrvatski glazbenik, dirigent, skladatelj, melograf i pedagog Dinko Fio.

3.11.2011.
13:06
VOYO logo

Dinko Fio rođen je na Korčuli 1924. godine, kao potomak stare hvarske pomorske obitelji. Školovao se u Dubrovniku, gdje je 1942. godine završio učiteljsku školu. Studirao je na muzičkim akademijama u Beogradu i Zagrebu, gdje je 1961. godine diplomirao solopjevanje.

Profesionalni glazbeni rad započeo je još tijekom Drugog svjetskog rata, zapisujući narodne napjeve i dirigirajući zborove. Bio je profesor glazbe u Mostaru, Beogradu i u Zagrebu, gdje je predavao na glazbenim školama i na Muzičkoj akademiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skladao za klape i vodio dječje zborove

Rano se afirmirao kao vrhunski zborovođa, a posebno se posvetio radu s dječjim zborovima, koje je pripremao za zahtjevne izvedbe vokalno-instrumentalnih opusa iz svjetske literature.

Vodio je veliki broj amaterskih i dječjih zborova, uključujući i Dječji zbor RTV Zagreb (1961. - 1975.), a od 1975. do 1980. i ansambl Lado.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1980. godine intenzivno se posvećuje radu s klapama, te djeluje kao umjetnički voditelj klapa Ošjak, Kumpanija, Nostalgija i brojnih drugih.

Njegov autorski opus objavljen je u jedanaest zbirki i na tridesetak diskografskih izdanja. Kao melograf i obrađivač spasio je od zaborava neke od najljepših narodnih napjeva iz Dalmacije, zapisao ih te priredio za izvedbe dalmatinskih klapa i zborova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informacija o održavanju posljednjeg ispraćaja bit će poznata naknadno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Hotel Beograd
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo