Ubila je Šeherezadu jer je tlače i muškarci i religija

17.12.2010.
13:23
VOYO logo

Osim navedene knjige, Libanonka Joumana Haddad ujedno je i izdavačica do sada jedinog erotskog časopisa u arapskoj zemlji.

Časopis Jasad, prvi takve vrste namijenjen ženama arapskog svijeta, izlazi od 2008. godine, a svojim je sadržajem izazvao mnoge prosvjede, nemire, pa čak i prijetnje smrću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekivala sam ovakve reakcije, one dolaze automatski jer naš časopis obrađuje vrlo osjetljive teme. Osim toga, izdavač je žena, što je još jedan važan aspekt u društvu u kojem još uvijek dominiraju muškarci", rekla je Haddad, a prenosi Deutsche Welle.

Međutim, dodaje ona, Jasad ne samo da nije pornografski časopis, nego su njegove teme prvenstveno vezane uz umjetnost i znanost, ili književnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je od samog početka bilo najvažnije da upravo temama s ovog područja poklonimo najviše mjesta, znači, umjetnicima, piscima, svima onima koji se zalažu za ove teme i koji znaju koja se nepravda već stoljećima čini arapskom jeziku uopće. Arapski je tijekom vremena doživio prave kastracije, njemu je oduzeta svaka sposobnost da se na njemu slobodno govori o erotici i seksualnosti", objašnjava ova publicistkinja, pjesnikinja i novinarka.

40-godišnja Libanonka uređuje i feljtonističku rubriku vodećeg libanonskog dnevnog lista Annahar, a nedavno je objavila knjigu Kako sam usmrtila Šeherezadu: ispovijest jedne bijesne arapske žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je istodobno o njezinoj autobiografiji i o analizi trenutne situacije u kojoj se nalaze žene, ali i društvo općenito u arapskom svijetu. U knjizi je željela upozoriti i na predrasude koje o arapskom svijetu vladaju na Zapadu, jer bi, kako kaže, "željela prekinuti s klišejima o potlačenoj arapskoj ženi, iako je to, nažalost, još uvijek stvarnost. Žene tlače i muškarci i religija".

Lik Šeherezade je uzela kao primjer žene koja je, doduše, inteligentna i obrazovana, ali koja dan svog smaknuća uspije odgađati samo zbog svoje domišljatosti i tipično ženskih vrlina. A to, kaže, Joumana Haddad, nisu njezine jedine mogućnosti. "Šeherezada nas ne podučava o otporu, nego o diplomaciji, spremnosti na ustupke po pitanju naših temeljnih, ženskih prava", prenosi Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontroverzna knjiga Kako sam usmrtila Šeherezadu: ispovijest jedne bijesne arapske žene, objavljena je ili će biti objavljena na 10 različitih jezika; između ostalih na engleskom, njemačkom i francuskom, ali i na – hrvatskom.

Prethodni članci:

arti-201009150387006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo