Renomirani poljski filmaš na Libertas Film Festivalu

Roman Gutek, direktor najznačajnije poljske distribucijske filmske kompanije Gutek Film te voditelj višestruko nagrađivanog art kina Muranow, vodit će radionicu Art kina u sklopu ovogodišnjeg 7.

24.3.2011.
16:04
VOYO logo

Radionica je namijenjena svim zainteresiranim voditeljima regionalnih i europskih art kina, a fokusirat će se na slijedeće teme i probleme: upravljanje i strategiju razvoja art kina, rad s distributerima, prisustvo u medijima, promociju, utjecaj filmskih festivala na program te financiranje od strane domaćih i međunarodnih fondova.

Roman Gutek 1985. osnovao je sada međunarodno priznati i najpoznatiji filmski festival u Varšavi, a na funkciji direktora istog bio je do 1992. Nakon toga počeo se aktivno baviti distribucijom – upravo zahvaljujući njemu, poljska je publika kroz posljednjih dvadeset godina imala priliku otkriti autore poput Petera Greenawaya, Wima Wendersa, Dereka Jarmana, Jima Jarmuscha i mnogih drugih. 2001. Gutek je pokrenuo festival Era New Horizons u Wroclawu koji se ubrzo potom profilirao kao jedan od najznačajnijih filmskih događaja u Poljskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem prošle godine, pokrenuo je još jednu značajnu filmsku manifestaciju, American Film Festival, koja je posvećena američkom nezavisnom filmu. Osim vođenja već spomenute poljske distribucijske art filmske kompanije Gutek Film, Roman Gutek ujedno je i direktor i voditelj art kina Muranow u Varšavi koje je specijalizirano za autorske filmove; 2004. isto je proglašeno najboljim kinom u sklopu mreže Europa Cinemas!

Pored radionice Art kina, ovogodišnji Libertas Film Festival u suradnji s uvaženim međunarodnim filmskim i kulturno-obrazovnim organizacijama poput European Film Promotiona, NISI MASA-e, Nest Cultural Associationa i Hrvatskog filmskog saveza uključuje još niz filmskih radionica: scenarističku, animacijsku, filmsku fotografiju te radionicu filmske kritike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenaristi iz šire regije tako će imati priliku intenzivno raditi s jednom od najuspješnijih redateljica i scenaristica s ovih prostora, Jasmilom Žbanić, dok će sve zainteresirane polaznike procesu animacije podučavati Jasminka Bijelić Ljubić, istaknuta hrvatska animatorica iz škole animacije iz Čakovca te svjetski poznati veteran animacijske industrije Kelly Loosli iz USA.

Radionica za direktore fotografije održat će se u suradnji s talijanskom produkcijskom kućom NEST PRODUCTION, a jedan od voditelja iste bit će Paolo Parisotto, idejni začetnik NEST-a i direktor fotografije s bogatim profesionalnim iskustvom te naš Vanja Černjul, sada već s bogatim internacionalnim iskustvom kako u TV tako i u filmskoj fotografiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja u nizu radionica organizirana je u suradnji s mrežom NISI MASA, a za cilj ima potaknuti daljnji razvoj filmske kritike i žurnalistike.

Prethodni članci:

arti-201103140761006 arti-201102070525006 arti-201012150676006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo