'Prije mene - Before me' - propitivanje vlastitog identiteta

Pulska galerija Makina predstavlja prodajnu fotografsku izložbu Jelene Blagović pod nazivom Prije mene - Before me.

10.2.2011.
11:08
VOYO logo

Sama autorica o svojoj je izložbi napisala:

''U seriji fotografija Prije mene propitujem vlastiti identitet u odnosu sa svojom majkom, gledajući kroz vrlo opipljivu - materijalnu stvar – majčina ljubavna pisma. Čitanje tuđih ljubavnih pisama, osim s dozom neuljudnog i voajerističkog, povezujem s osjećajima koje pruža njihovo iščekivanje i otvaranje, raznolika tekstura, miris starosti i istrošenosti papira na kojemu su napisana, te sa spoznajom da su bila čuvana sve ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pisma iz serije fotografija Prije mene pisana su od 1968. do 1981. godine, a odnose se na vrijeme od majčinog puberteta do prvih godina veze s mojim ocem. U tom periodu nije bilo Interneta, e-mailova, sms poruka, chatova i ostalih danas dostupnih sredstava komunikacije kojima smo u pravilu zamijenili pisanje pisama. Brzina i površnost današnje pisane komunikacije, te nestabilnost medija gotovo da ne ostavljaju prostora za spoznaju, proživljavanje i emocionalni vremenski odmak od navedenih osjećaja, te ih je gotovo nemoguće čuvati i arhivirati, kao nekada rukom pisana pisma.

S druge strane, tema dotiče suptilnost mog odnosa s majkom, koja mi otvara vrata svoje intime, kroz svoja pisma me pušta u svijet njezinih prošlih romantičnih osjećaja i navodi me na preispitivanje mojeg odnosa s njom, te upoznavanje jednog, meni do sada nepoznatog, dijela njezine osobnosti i prošlosti. ''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelena Blagović rođena je 1983. godine u Zagrebu.

Završila je Fotografski odjel u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, nakon čega upisuje dvogodišnji studij fotografije u Istituto Superiore di Fotografia e Arti Visive u Padovi, Italija. Školovanje nastavlja u Velikoj Britaniji gdje završava dodiplomski i diplomski studij umjetničke fotografije na University of Westminster u Londonu i stječe diplomu magistra fotografije. Dobitnica je stipendije David Faddy Scholarship za akademsku izvrsnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlena je kao nastavnica na Fotografskom odjelu u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, te je suradnica u naslovnom zvanju umjetničke asistentice na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku snimanja - Katedra za fotografiju.

Izlagala je na brojnim izložbama u Velikoj Britaniji, Kini i u Republici Hrvatskoj. Surađuje s mnogim umjetnicima, novinama i magazinima, te je članica ULUPUH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo