Preminuo češki pisac Jozef Škvorecki

Češki pisac, emigrant i izdavač književnih djela čehoslovačkih disidenata Jozef Škvorecki, preminuo je u utorak u Torontu u 87. godini, javili su češki i kanadski mediji.

4.1.2012.
13:14
VOYO logo

Škvorecki je rođen 1924. godine u mjestu Nahod na severoistoku Češke. Prvi njegov roman Kukavica, koji je pisan 1948. - 1949. godine opisuje atmosferu u njegovom rodnom gradu Nahod tijekom oslobađanja od nacizma 1945. godine, piše Reuters.

Nakon sovjetske okupacije Čehoslovačke 1968. godine, Škvorecki je otišao u Kanadu, gdje je počeo izdavati djela čeških i slovačkih disidenata. Među knjigama koje je izdao bila su djela bivšeg češkog predsjednika, nedavno preminulog Vaclava Havela, ali i djela Milana Kundere, Ludvíka Vaculíka itd...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćoj je publici Škvorecki poznat po romanu Oklopni bataljon: fragmenti iz doba kulta ličnosti, zatim Sjajna sezona: tekst o najvažnijim stvarima u životu, Obični životi, Inženjer ljudskih duša...

Škvorecki je i dobitnik češke državne nagrade za književnost, 1999. i 2004. godine, koja nosi ime češkog nobelovca, pjesnika Jaroslava Seiferta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo