Pokret na ostacima svakodnevnog heroizma

Solo predstava autorice i izvođačice Sanje Tropp Frühwald, premijerno izvedena 2008.

20.1.2010.
11:08
VOYO logo

Nakon prve njemačke izvedbe Something to do with death 22. siječnja u Düsseldorf Schauspielhausu - Central, VRUM performing arts collective sudjelovat će na konferenciji u sklopu festivala Take off, također u Düsseldorfu, od 21. siječnja do 9. veljače.

Za koreografiju i izvedbu ovog zanimljivog projekta zaslužna je koreografkinja, autorica i plesačica Sanja Tropp Frühwald .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Startna pozicija ovog koreografskog istraživanja je performativna analiza struktura koje utječu na način na koji percipiramo izvođačicu, njene kodove i pokrete. Produkt je izvedbeni solo materijal koji počiva na ostacima svakodnevnog heroizma.

Baza istraživanja je kontrapunkt između vanjskog oklopa (maske) i unutrašnjeg svijeta subjekta, makro i mikrokozmos opozicija, te frikcija koja se pojavljuje u dodirnim točkama te dvije opozicije. Fizikalnost izvođačice manipulirana je različitim pristupima korištenju tajminga, rekvizita, glasa, zvukova i glazbe, i različitim emocionalnim stanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje struktura filmske režije autora Sergia Leonea, te vrijeme- prostor korelacija između filmskih rezova i koreografskih metoda od posebnog je interesa. Rezultati tog istraživanja, te također filmska glazba Enia Morriconea, aplicirani su na suvremenu realnost autorice, osobne izvore i temu.

O autorici:

Koreografkinja, autorica i plesačica, diplomirala je suvremeni ples i koreografiju na Eksperimentalnoj plesnoj akademiji u Salzburgu (SEADu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studirala je također na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, te završava školu govorništva Sveučilišta u Zagrebu. Radila je s nizom domaćih i stranih koreografa (Tanja Zgonc, Bad Co., Charles Linehan, Matej Kejžar, Ted Stoffer, Matsune&Subal, Eileen Standley, Ori Flomin,…), te je autorica niza plesnih projekata (Jutro; Ptice, ptice, ptice; Flutter; Moving south; Almost; Something to do with death; Museum of movement no.8;…) predstavljenih u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Finskoj, Italiji, Portugalu i Argentini.

Više puta je nagrađivana za svoj rad, na domaćim i na festivalima u inozemstvu, te je 2005. predstavnica Hrvatske na Bienalu mladih umjetnika Europe i Mediterana. Dobitnica je stipendije programa DanceWeb ‘07 u Beču, te je proglašena najboljom mladom koreografkinjom Hrvatske za 2007. godinu na Platformi mladih koreografa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suosnivačica je nekoliko nevladinih organizacija koje se bave plesom, kazalištem i alternativnom kulturom (EkS scena, Zagreb; Autonomna tvornica kulture, Zagreb; Tanzbuero, Salzburg).

Predaje na sveučilištu Mozarteum i ORFF institutu u Salzburgu kao gostujuća docentica za suvremenu plesnu tehniku, kompoziciju i scenski pokret. Radi kao DJ, te je umjetnička voditeljica performance kolektiva VRUM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo