'Ne dam svoje radove, goli zidovi neka govore o vladajućima'

'Otpor se čini uzaludan ali će ostati zabilježen, iz njega će se učiti. Ovih par nedavnih slučajeva mobilizirali su građane, to se osjeti u zraku.

23.1.2013.
11:23
VOYO logo

Marko Ercegović je jedan od autora čije su fotografije trebale biti izložene u dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji, no zajedno sa svojim kolegama Mladenom Tudorom, Ivanom Faktorom, Borisom Cvjetanovićem i Jelenom Blagović odustao je od dogovorene izložbe zbog nepravilnosti u provedbi izbora za mjesto ravnatelja te ustanove.

U razgovoru za Dubrovniknet.hr Ercegović je objasnio da se iz izložbe povukao iz "solidarnosti prema, između ostalog, koautoru ove izložbe" (Antunu Maračiću, op.a.) .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz solidarnosti, u trenutku kada se obrazac po kojem se mjerljive radne zasluge nagrađuju skoro pa - izbacivanjem. To je sudbina kojoj smo puno puta mogli svjedočiti; bogata biografija u ovom gradu ništa ne garantira. Ne dam svoje radove, goli zidovi galerije neka govore o akcijama vladajućih. Okidač za ovaj događaj je bio Mladen Tudor. Jedan po jedan, bez planiranja ovolike medijske halabuke odustali su gotovo svi autori. Moram priznati, da mi Mladen Tudor povuče radove iz galerije crvenio bih jako dugo", kazao je Ercegović.

Ercegović inače podržava inicijativu 'Srđ je naš', za koju kaže da okuplja skupinu "obrazovanih mladih ljudi koji rade isključivo za dobrobit zajednice, što je ljudima koji poznaju isključivo vlastitu korist kao motiv, nerazumljivo pa čak i zastrašujuće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da je sustav odgovoran za mnoge druge probleme u Gradu, 'Srđ je naš' je s vremenom okupio sve građane koji ne pristaju na transformaciju Dubrovnika u grad-apartman. Projekt apartmanizacije platoa na Srđu je, vjerujem, završni udarac - finalna faza u stefanizaciji Dubrovnika. Nemam sumnje u to da je odnos prema Maračiču i Tolju, prema UGD i ARL, dio te iste agende. Agende ustoličenja Grada-firme u kojem nema mjesta za građane koji se ne uklapaju u njihov biznis plan", ocijenio je Ercegović dodavši da se grad tretira kao "kamena palanka za privez kruzera".

"Ono što me veseli je da je glas pobune protiv ovakve transformacije sve jači. Pogledajte samo rasvjetu grada (a o tome nešto znam)... projektirali su je očiti nestručnjaci, građane je koštala bogatstvo, da bi utvrdila sliku jeftine destinacije", kazao je Ercegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo