Novo lice Zadra - kakvo ni sanjali niste!

14. Međunarodni festival suvremenog kazališta Zadar snova održat će se od 7. do 14. kolovoza, i predstavit će 8 recentnih kazališnih produkcija i 4. godinu svjetskog kratkog filma u Sv Donatu.

30.7.2010.
11:38
VOYO logo

Kazališni program ove godine bilježi 3 premijere i jednu praizvedbu. Prva od premijera Mjesto gdje nismo bili otvara festival u subotu, 7. kolovoza. Inspirirana djelom makedonske spisateljice Žanine Mirčevske ova crna bajka u režiji Natalije Manojlović produkcija je koja je okupila glumačku družinu Teatra VeRRdi, Kazališta lutaka i HNK Zadar, Teatra ITD i Slovenskog mladinskog gledališča. Druga večer iste predstave na programu je 9. kolovoza. Obje se izvode u Kino Pobjedi.

Jedna od međunarodno najpriznatijih hrvatskih izvedbenih skupina BADco. u Zadru će gostovati u nedjelju, 8. kolovoza. Njihova nova predstava redatelja Gorana Sergeja Pristaša Liga vremena nostalgična je avantura s četiri protagonista; ufolog, pilot, čovjek-mašina i kozmonaut odvodi nas na putovanje u prošlost, i let 200 godina u budućnost, kroz prizmu tekstova poput F. Kafkine 'Amerike' i 'Letećeg proletera' V. Majakovskog i u ambijentu prošlog budućeg Sv Dominika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazališni fantasy tjedan tek slijedi, a uz drugu izvedbu Mjesta gdje nismo bili, u ponedjeljak 9. 8. otvara se i prva večer filmskih projekcija u 6-dnevnoj reviji koja donosi ukupno 35 nagrađivanih kratkometražnih naslova.

Ovogodišnji partneri festivala su 8. Tabor film festival i 57. Festival igranog filma u Puli koji su omogućili da od 9. do 14. kolovoza u Zadru imamo pravi festival svjetskog kratkog filma u jedinstvenoj atmosferi Sv Donata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća kazališna priča odlazi još dalje, u vrijeme prije vlastitog rođenja, naime hrvatska glumačka zvijezda, Ana Karić ponovo ima kazališnu ekskluzivu za publiku Zadra snova, pod redateljstvom Ivice Buljana i u duetu sa Stipom Kostanićem, pružit će uvid u radno tijelo/materijal predstave koja svoje premijerno tkivo tek očekuje, a za radni predložak uzima dvoje velikih predstavnika francuske suvremene književnosti, Marguerite Duras i Jean Geneta. Dva francuska erotska prizora možete poviriti u Kapetanovom dvorištu, ulaz Medulićeva 1, pored ordinacije poznatog bubnjara, dr. Antišina.

Filmski program prati najuspješnija ostvarenja suvremenog hrvatskog kratkog filma, Duchampova svjedokinja Milijana Babić na ulici regrutira nove poklonike suvremene umjetnosti, a u srijedu 11. 8. u Sv. Dominik stiže ruža domaće suvremene ’igrane’ književnosti i pjesničkog teatra, Ivana Sajko s predstavom Rose is a rose is a rose is a rose i bendom putem kojeg komunicira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kik Melone iz Zagreba novo su svjetlo domaće izvedbene scene i za priliku prvog predstavljanja zadarskoj publici pripremili su diptih, sintezu opere i performansa, Ovo (ni)je moja šuma, u svrhu umjetničke disertacije u obranu mazohizma, ili pak umjetnika, trebalo bi ipak provjeriti u Sv. Dominiku u četvrtak 12. 8.

Revija svjetskog kratkog filma stiže do uzbudljivog trenutka predstavljanja najboljih odnosno nominiranih i nagrađenih filmova Europske Filmske Akademije za 2009., a festival do nove premijere, i ponovo domaćih umjetničkih, ili bolje rečeno novoumjetničkih snaga, obzirom da na pod svjetla Zadra snova po prvi put dolazi, s prvom predstavom uopće, kulturno-umjetničko društvo BiK iz Zadra i 13. 8. u dvorištu Providurove palače predstavlja premijeru predstave Nocturno, koju je osmislio i režirao Enio Meštrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća premijera ovogodišnjeg festivala dolazi iz Zagreba, a tamo se nakog poduljeg vremena izbivanja kazalištu vratio jedan od najpoznatijih domaćih protagonista suvremenog fizičkog teatra, Srećko Borse, i taj, kako se od njega može očekivati, povratak teče nadzvučnom brzinom, a za cilj ima dvoranu HNK Zadar, kao jedinstveno mjesto zbivanja koje je već udomilo prva dva dijela Borseove trilogije o Faustu, a čiji je Faustus' Module Re-linked, njen posljednji i zaključni dio. Eksplicitnost izraza i kazališni gas do daske se podrazumijevaju.

Filmski festival zaključuje ovogodišnji program drugim danom prikazivanja najboljih europskih kratkih filmova te s posebnim danom i osvrtom na rumunjsku, posljednjih godina jednu od najzanimljivijih kinematografija koja je na rasporedu posljednjeg dana festivala u subotu, 14. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo