Play ponuda

Uništila 200 milijuna eura u pećnici?!

shimmer fallback
18.7.2013.
9:12
Play ponuda

Riječ je o remek-djelima trojice velikana Picassa, Moneta i Matissea, koji su ukradeni iz muzeja Kunsthal u Rotterdamu.

Olga Dogaru prošli je tjedan priznala da je dokaze odlučila potpuno uništiti kako bi zaštitila sina. Njihova je vrijednost između 100 i 200 milijuna eura, a među zauvijek uništenim umjetničkim djelima nalazi se Monetov Most Waterloo, Picassova Glava harlekina, Djevojka koja čita Henrija Matissea te Žena zatvorenih očijuLuciana Freuda.

To je zločin protiv ljudskosti

Forenzičari su u pećnici pronašli ''djeliće zaštitne boje, ostatke platna, bakra i čavlića koji datiraju prije 20. stoljeća'', izjavio je Ernest Oberlander-Tarnoveanu, ravnatelj rumunjskog muzeja Nacionalne povijesti, no odbio je definitivno potvrditi da je riječ upravo o sedam slika koje su nestale prošle godine iz muzeja u Rotterdamu.

Ako dokazi pokažu da je riječ o njima, bit će to zločin protiv ljudskosti, naglasio je.

Iskopala ih je i zapalila u pećnici

Olga Dogaru je isprva tvrdila da je ukradena umjetnička djela sakrila u jednoj napuštenoj kući, a zatim je promijenila priču i kao mjesto navela groblje u selu Caracliu.

Kad je policija počela pretraživati selo, ona ih je iskopala i spalila.

Podsjetimo, za ovu veliku krađu u Rotterdamu optuženo je šest Rumunja, a suđenje bi trebalo započeti idući mjesec. Forenzičari će tek idući tjedan sa sigurnošću moći potvrditi jesu li zaista spaljena ova skupocjena djela.

Play ponuda
Play ponuda