„Gete nema svoj grad, ali ga ima Andrić“

Kusturica se pohvalio u Andrićgradu

28.6.2013.
20:17
VOYO logo

U Andrićgradu, na ušću Rzava u Drinu 28. juna je otvoren Andrićev institut, a idejni tvorac tog kamengrada Emir Kusturica je rekao da veliki nemački pesnik Gete nema svoj grad, ali ga zato ima srpski nobelovac Ivo Andrić, piše Tanjug a prenosi B92.

- Najvažnija institucija u Andrićgradu biće Andrićev institut koji danas otvaramo, i koji treba da liči na Geteov institut i sve slične institucije u svetu - poručio je Kusturica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je ocenio da je realizacijom ovog istorijskog projekta materijalizovana veza između Srbije i Republike Srpske.

Vlade Srbije i Srpske potpisale su ugovor, na osnovu kojeg je registrovana firma dve države, a koji će odigrati veliku ulogu i sada i ubuduće, podsetio je Kusturica na obeležavanju druge godine od početka izgradnje Andrićgrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ovakvi projekti odlična su brana reviziji istorije i pustim željama onih koji okidač istorije žele da prebace na naš prst - rekao je Kusturica.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio da će Andrićgrad biti završen i predat na upotrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodik je istakao da s ponosom može da svedoči pred svim dobronamernim, ali i nedobronamernim ljudima da izgradnja Andrićgrada ide planiranim tokom i da će konačan cilj ovog istorijskog projekta biti ispunjen, kao što je i predvidjeno, naredne godine.

- Ovo je još jedan od neimarskih poduhvata Emira Kusturice, koji je podržan javnim sredstvima Republike Srpske i opštine Višegrad, mada mi se čini da značaj ovog projekta mnogi nisu bili u stanju da vide na vreme - rekao je Dodik novinarima u Andrićgradu, preneo je banjalučki Glas Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da na ovako konkretan i efikasan način saradjuje sa proslavljenim srpskim režiserom, ističući da je Kamengrad Kusturičino vizionarsko delo, posvećeno prvenstveno nobelovcu Ivi Andriću, ali i srpskom narodu i njegovom opstanku na ovim prostorima.

- Višegrad može i treba da bude ponosan na Andrićgrad, jer je upravo ovaj gradić izabran da bude lokacija za Kamengrad, a Kusturica je najviše zaslužan za to - zaključio je predsednik Republike Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obeležavanje druge godišnjice od početka izgradnje Andrićgrada počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u hramu crkve Setog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika koju je služio vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.

Svečanostima u Andrić gradu prisustvovali su ministri u Vladi RS i veliki broj predstavnika javnog kulturnog života Srbije, BiH i Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo