Gabriel Garcia Marquez boluje od demencije

9.7.2012.
13:19
VOYO logo

Autor djela "Sto godina samoće", "Patrijarhova jesen" ili "Pukovniku nema tko da piše" više ne može pisati. Jamie Garcia Marquez, brat 85-godišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost, priznao je novinarima kako Gabriel pati od demencije i kako ima problema sa svojim pamćenjem. Starosna demencija je raširena u obitelji Marquez i Jamie priznaje kako "i sam ima malo problema", ali kako su problemi njegovog brata "mnogo ozbiljniji".

To objašnjava zašto se književnik već dugo nije pojavio u javnosti. Čula su se već i nagađanja kako leži na samrti, ali brat tvrdi kako se tjelesno osjeća veoma dobro. Tvrdi i kako "još uvijek ima humora, radosti i entuzijazma", te kako telefoniraju gotovo svaki dan kako bi mu barem u razgovoru pomogao da neka od svojih sjećanja otme zaboravu, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kemoterapija koju je Gabriela Garcia Marquez primio nakon što mu je dijagnosticiran rak 1999. godine je vjerojatno još samo ubrzala proces dementnosti. Pisac je rođen 6. ožujka 1927. u kolumbijskom gradiću Aracataca i mnogi od životopisnih junaka njegovih književnih djela su nastali na osnovu sjećanja i pripovjedanja njegove rodbine i poznanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo