FOTO: / Stajao na krovu MSU-a i citirao tekstove

Nakon što je je bio prvi čovjek koji je razgovarao sam sa sobom u budućnosti, Dalibor Martinis izveo je na krovu zagrebačkog MSU-a novi preformans pod nazivom Umjetnik pri radu.

21.5.2010.
11:20
VOYO logo

Dalibor Martinis izveo je performans Umjetnik pri radu i citao svoje tekstove na krovu zgrade Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

cate-201005210075004 Upravo je taj umjetnik ekskluzivno za Drugi format, razgovarao s Daliborom Martinisom iz 1978., i time ušao u povijest kao prvi čovjek koji je u tome uspio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi preformans Umjetnik pri radu nešto je drugačija ''priča'', no Martinis svakim svojim projektom iznova pobuđuje zanimanje.

O čemu se točno radilo na krovu MSU-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvoj događaja i takozvane povijesne okolnosti dodijelile su projektu rekonstrukcije i resemantizacije neonskog objekta Umjetnik pri radu novo mjesto.

arti-201004140153006 Umjesto 1980. realiziran je 2009. godine, umjesto na krovu zgrade natadašnjem Trgu Republike, našao se na krovu novog Muzeja suvremene umjetnosti. U gotovo 50 godina postojanja neonski je slikar, inače djelo poznatog dizajnera Milana Vulpea, nekoliko puta bio rekonstruiran i redizajniran, a pola tog vremena bio je djelimično ili potpuno u kvaru, pa se nameće pitanje koji trenutak u njegovu životu hoćemo i možemo povratiti iz zaborava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martinis je u završnom performansu s krova MSU-a, ozvučen i sigurnosno vezan, pročitao prvi put svoj originalni programski tekst iz 1980, u kojem je postavio sve parametre projekta Umjetnik pri radu, a koji predstavlja svojevrstan manifest tog iznimno vitalnog hrvatskog umjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo