FOTO: / Siniša Labrović ispišao Markov trg

1.10.2010.
17:05
VOYO logo

U današnjem performansu pod nazivom Obilježavanje ovaj kontroverzni umjetnik otišao dalje no ikada pišajući po Markovom trgu pred očima znatiželjnika.

Svoj je performans objasnio riječima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tema i prostor održavanja ovogodišnjeg UrbanFestivala je zagrebački Gornji grad. Prostor je to velike simboličke, kulturne i povijesne važnosti. On je također i prostor političke moći, mjesto po kojem svakodnevno hodočaste članovi Vlade i saborski zastupnici.

Zbog dobre volje da ekskluzivitet mjesta omekšam, zbog ustrajne nade da ću pojačati osjećaj i svijest da Sabor i Vlada smješteni na Markovu trgu pripadaju svakom od nas, da su tvoje, moje, naše, ali i zbog platonske ljubavi i dubokog poštovanja prema baš svim institucijama na i oko Trga sv. Marka, kao i zbog nježne želje da prostor Gornjeg grada učinim domaćim za UrbanFestival, na njegovom otvorenju izvest ću performans Obilježavanje na Trgu svetog Marka.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I izveo ga je. Otkopčao je hlače i pomokrio se nasred trga.

Ovaj je umjetnik nedavno, na pošten i častan način, izazvao ministra kulture Božu Biškupića na meč kojim je kanio zauzeti njegovu fotelju, no aktualni se ministar nije odazvao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deseto izdanje UrbanFestivala nastavlja prošlogodišnju strategiju smještanja umjetničkih intervencija u koncentrirani format s namjerom propitivanja Gornjeg grada - neuralgične točke urbanog tkiva Zagreba. Gornji grad kao mjesto održavanja festivala je ciljano odabran s obzirom na ovogodišnju temu koja se najšire može odrediti kao nadzor, u nešto užem smislu kao nadzor javnog prostora, ali i nadzora povijesti, kulture, socijalnih odnosa, osobnih stavova, provođenja slobodnog vremena, osjećaja nacionalnog identiteta i slično.

Prethodni članci:

arti-201009130217006 arti-201009070374006 arti-201005260229006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo