FOTO: / Nevjerojatno što će napraviti u Albaniji

Da ni Albanija nije više što je nekad bila pokazala je izborom najnovijeg arhitektonskog čuda – buduće zgrade parlamenta u Tirani, zbog kojeg je izazvala divljenje u čitavoj Europi.

5.4.2011.
15:47
VOYO logo

Međunarodni žiri pod vodstvom nizozemskog arhitekta Hansa Ibelingsa odabrao je projekt austrijskog biroa Coop Himmelb(l)au za pobjednika natječaja za kompleks albanskog parlamenta u Tirani. 12 projekata uglednih arhitektonskih biroa natjecalo se u završnoj fazi, a makete njihovih projekata bile su dva tjedna izložene javnosti. Svi građani Albanije mogli su putem interneta birati pobjednika.

Osnovne demokratske odrednice poput otvorenosti, transparentnosti i javnog suodlučivanja vrijednosti su kojima Albanija želi pokazati da je unatoč svemu spremna za EU. Projekt za otvoreni albanski parlament Coop Himmelb(l)aua upravo te metaforičke demokratske vrijednosti vraća u njihovo prvotno značenje i na njima gradi svoj projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wolf D. Prix, voditelj projekta za Coop Himmelb(l)au, izjavio je: "Naš nacrt za parlament u Tirani predstavlja transparentnost demokracije."

Različiti segmenti novog kompleksa međusobno nisu kontradiktorni. Arhitektonski koegzistiraju u jedinstvenom kompleksu suvremene estetike koji bi trebao otvoriti nove mogućnosti i dati nova značenja funkcijama koje objedinjuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optimalizacija aktivne i pasivne potrošnje energije kroz suvremeni arhitektonski pristup projektu albanskog parlamenta navedena je kao jedna od polaznih točaka. Nova zgrada projektirana je tako da koristi prirodne izvore i tokove energije iz svog okoliša s ciljem da osigura optimalne uvjete za boravak u njoj.

Ovo je prvi projekt austrijskog biroa u Albaniji, a novi kompleks će biti izgrađen na središnjoj parceli od 28.000m² u blizini ostalih vladinih zgrada. Bit će nova točka za orijentaciju u urbanom tkivu Tirane. Novim parlamentom Albanija se želi pokazati dijelom nove Europe. Prošle je godine EU odbio proglasiti Albaniju kandidatkinjom za ulazak u Uniju. Usvojeni projekt Coop Himmelb(l)aua, koji su 2009. dobili natječaj i za novu zgradu Središnje europske banke u Frankfurtu, Albancima bi trebao vratiti nadu da su bliže Uniji, piše Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201103090225006 arti-201102140659006 arti-201101270190006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo