Festival hrvatske glazbe i ove godine u Beču

24.10.2011.
17:32
VOYO logo

Naglasak je ovoga puta i na predstavljanju hrvatske izvorne tradicijske glazbe. Lidija Bajuk, vrsna world music glazbenica predstavit će glazbu svog rodnog Međimurja, a najreprezentativniji hrvatski tradicijski orkestar, Tamburaški orkestar Hrvatske radio televizije, pokazat će što se sve može svirati na tamburi.

Tu je i ženska klapa Armorin, koja će predstaviti tradiciju klapskog pjevanja. Na koncertu u palači Eschenbach doživjeti ćemo priču glazbeničke obitelji Rucner kojoj su mnogi hrvatski skladatelji posvetili svoja djela, između ostalih i današnji hrvatski predsjednik, dr. Ivo Josipović, čiju efektnu skladbu Ars Diaboli će ljubitelji glazbe imati prilike po prvi puta čuti u Austriji. Predsjednika-skladatelja bečka publika moći će upoznati i na već spomenutom koncertu Tamburaškog orekstra Hrvatske radio-televizije u duhovitoj skladbi Drmež za Pendereckog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veseli nas suradnja s Bečkim Univerzitetom za glazbu – iz klase i u koordinaciji izvrsne flautistice, profesorice Furugh Karimi-Djafar-Zadeh sa sjajnim mladim glazbenicima cijela večer bit će posvećena djelima hrvatskog skladatelja Alfija Kabilja.

U Austrijskoj Nacionalnoj biblioteci muzicirati će Zagrebački kvartet, u crkvi Sv. Petra u srcu Beča nastupiti će jedan od naših najboljih orguljaša Pavao Mašić zajedno s violinistom Markom Žepićem koji već niz godina živi u Austriji, ali i Puhački orkestar Hrvatske vojske s dirigentom Tomislavom Fačinijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okviru ciklusa austrijske Glazbene mladeži, publika će imati prilike upoznati Zagrebački gitaristički kvartet, a u svjetski poznatom jazz clubu Porgy & Bess gostovat će Darko Rundek, legendarni pop glazbenik sa svojim Cargo Trijom.

Hrvatski jazz-gitarist s nizozemskom adresom Ratko Zjača u Porgy & Bess dolazi sa svjetskim virtuozom Adamom Nussbaumom, makedonskim kontrabasistom Martinom Gjakonovskim i talijanskim harmonikašem Simoneom Zanchinijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U klubu Chelsea nastupit će The Bambi Molesters, jedan od ponajboljih europskih bandova garage i surf-rock stila 60-tih godina, a u Staroj gradskoj vijećnici predstaviti će se mladi talentirani pijanist i kantautor Vladimir Bodegrajac s triom Van Bod.

Jedan od vrhunaca festivala je i nastup reprezentativnog nacionalnog ansambla plesova i pjesama Hrvatske LADO, u Svečanoj dvorani Bečke vijećnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo