Dokazano da je Hristova plaštanica autentična? (VIDEO)

Italijanski naučnici tvrde da je Isusovo telo bilo umotano u Torinski pokrov

29.3.2013.
15:25
VOYO logo

Novo istraživanje italijanskih naučnika pokazalo je kako Torinski pokrov zaista jeste tkanina u koju je moglo biti umotano telo Isusa Hrista.

Naučna javnost se već godinama ne može složiti oko autentičnosti platna. Iako mnogi tvrde da je reč o srednjovekovnom lažnjaku, vernicima je to i dalje jedan od "dokaza" postojanja njihovog Spasitelja, pa je na srpskom jeziku poznato i pod nazivom Hristova plaštanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naučnici iz Padove sada su uvereni u to da su rešili misteriju platna koje se nalazi u Torinskoj katedrali. Oni tvrde da je konzistentnost tkanine od koje je pokrov napravljen slična onoj koju su imala uobičajena platna korišćena prilikom sahranjivanja mrtvih u Isusovom dobu, piše Index.

Platno je prošlo tri nova testa, jedan mehanički i dva hemijska. Koriščene su savremene forenzičke metode, a dobijeni rezultati pokazuju kako je platno nastalo u periodu između 300. godine pre nove ere do 400. godine nakon Hrista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Torinski pokrov dug je gotovo pet metara, a na njemu se nalaze obrisi visokog čoveka duge kose i brade, ali i sa krvavim mrljama na mestima gde su bila zamotana stopala, dlanovi i bok. Drugim rečima, mesta odgovaraju Isusovim ranama.

Papa Benedikt XVI je, pre svog povlačenja, odobrio javno izlaganje platna kao svoj poslednji dar vernicima. Ono će prikazano na televiziji sutra, dan pre katoličkog Uskrsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o Torinskom pokrovu možete saznati u BBC-evom dokumentarcu iz 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo